Clicky

 
Transport Online - ExxonMobil start bouw van energie efficiënte Hydrocracker op raffinaderij Rotterdam

ExxonMobil start bouw van energie efficiënte Hydrocracker op raffinaderij Rotterdam

ExxonMobil start bouw van energie efficiënte Hydrocracker op raffinaderij Rotterdam
16-06-2016 10:38 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - In aanwezigheid van Minister van Economische Zaken Henk Kamp is vandaag de eerste schep in de grond gestoken voor de bouw van een nieuwe hydrocracker op de ExxonMobil raffinaderij in Rotterdam. De installatie zal zwaardere producten omzetten in schonere eindproducten, zoals EHC™ Group II basisolie voor hoogwaardiger smeermiddelen en ultra-laagzwavelige diesel.

De ceremonie werd ook bijgewoond door Allard Castelein, chief executive officer van het Havenbedrijf Rotterdam en Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. Naast minister Kamp spraken ook de vertegenwoordiger van de Europese Commissie Tudor Constantinescu, John Noel, vice president van ExxonMobil Research & Engineering en Joost Van Roost, President-directeur van ExxonMobil in de Benelux.

"ExxonMobil locaties in Rotterdam zijn al 125 jaar lang een drijvende kracht van economische uitbreiding en groei in de regio," zei Van Roost. "Ze bieden betaalbare en betrouwbare energie, goed betaalde banen en belastinginkomsten voor overheden. Dit illustreert de toegevoegde waarde die een competitieve raffinagesector heeft voor de economie."

Minister Kamp: “De investering van ExxonMobil is belangrijk voor de werkgelegenheid in én de concurrentiepositie van de Rotterdamse Haven. Om te kunnen concurreren met andere havens in Europa en met de sterk groeiende havens in de VS is voortdurende ontwikkeling binnen het havengebied noodzakelijk. Zo komen er nieuwe banen bij en blijft de haven één van de motoren van de Nederlandse economie. Dat een grote multinational als ExxonMobil kiest voor een uitbreiding van de activiteiten in Rotterdam Botlek, is een belangrijke en welkome impuls. Het project leidt tot gemiddeld 600 extra medewerkers tijdens een bouwperiode van drie jaar, met een piek tot 1300 werknemers in 2017.”

De investering van meer dan 1 miljard US $ bouwt voort op eerdere strategische investeringen in de Rotterdamse Botlek site. Daarmee versterkt de raffinaderij zijn positie als leider in het sterke geïntegreerde Rotterdamse petrochemische cluster en in de wereldwijde raffinage-industrie.

"Deze investering toont ExxonMobil’s voortdurende inzet om de concurrentiekracht van onze strategische fabrieken te blijven verbeteren", zei raffinaderij directeur Harro van de Rhee. "Onze toonaangevende installaties en configuratie maken de raffinaderij in Rotterdam een van de meest concurrerende sites in de uitdagende Europese raffinage-omgeving. Overheden hebben de belangrijke rol om voor een gelijk speelveld te zorgen, zodat Europese raffinaderijen effectief kunnen concurreren op de wereldmarkt."

Kamp: “Bedrijven moeten niet alleen producten maken waar vraag naar is, maar dat ook energie-efficiënt en milieuvriendelijk doen. Energie besparen is essentieel om minder CO2 uit te stoten. Om dat te kunnen doen, is het nodig te investeren in nieuwe technologie. Dat is precies wat ExxonMobil doet met deze hydrocracker."

De Rotterdamse raffinaderij van Esso Nederland BV is al een van de meest energie-efficiënte raffinaderijen in Europa, en het project zal de energie-efficiëntie nog verder verhogen met vijf procent. Bij de uitbreiding zal voor de eerste keer gebruik gemaakt worden van ExxonMobil’s gepatenteerde hydrocracking technologie om EHC™ groep II basisolie te produceren in Europa. Basisolie is het belangrijkste ingrediënt voor de productie van hoogwaardige smeerolie en vetten.

"ExxonMobil gebruikt de expertise van zijn gehele smeerolie waardeketen om kosteneffectiviteit en waarde voor onze klanten over de hele wereld te genereren", zei John Noel, vice president van ExxonMobil Research & Engineering.

"Gecombineerd met onze huidige productiecapaciteit, stelt dit project ons in staat om een mondiaal EHC™ Group II basisolie productaanbod te bieden die aan de huidige en toekomstige vraag van klanten zal voldoen."

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,000
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden