Clicky


Miljardenovername voor ASML

Miljardenovername voor ASML
16-06-2016 09:57 | Financieel | auteur ANP

VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML neemt het Taiwanese bedrijf Hermes Microvision (HMI) over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. De apparatuur die HMI bouwt controleert onder meer of de stappen die in het productieproces voor het maken van chips naar behoren zijn voltooid.

Voor de verdere ontwikkeling van EUV is de overname een belangrijke stap voor ASML, vanwege de meet- en regeltechniek die HMI in huis heeft. EUV (extreme ultraviolet) is een technologie die chipfabrikanten in staat stelt tegen gelijke kosten kleinere en krachtigere chips te maken. ''EUV gaat eraan komen. We moeten de volgende stap maken. De volgende stap in meet- en regeltechniek bij wat we al kunnen, is HMI'', zei ASML-topman Peter Wennink.

ASML financiert de deal deels in contanten, deels via eigen aandelen en voor een deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond, na goedkeuring van toezichthouders in onder meer Taiwan en de Verenigde Staten.

De besturen van zowel ASML als HMI staan in ieder geval achter de stap, zo bleek uit een verklaring. ''Deze overname is bedoeld om onze sterke productaanbieding nog sterker te maken'', aldus Wennink. De twee bedrijven werkten al bijna twee jaar samen. HMI is opgericht in 1998.