Clicky


OM eist gevangenisstraf tegen professionele Litouwse autodieven

OM eist gevangenisstraf tegen professionele Litouwse autodieven
14-06-2016 19:26 | Misdaad | auteur Redactie [FE]

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Zwolle gevangenisstraffen van 26 en 30 maanden geëist tegen twee Litouwse autodieven. Zij stonden terecht vanwege een reeks autodiefstallen in de dure prijsklasse, zoals Lexus, BMW en Range Rover.

Uit het politiedossier blijkt dat de verdachten auto’s letterlijk openknipten, maar later het signaal van originele contactsleutels in de lucht opvingen en kopieerden. De verdachten waren vooral ’s nachts actief, in het bijzonder in duurdere woonwijken, meldt het Openbaar Ministerie.

De officier van justitie van het Landelijk parket beschreef voor de rechtbank een patroon dat zich steeds herhaalde. De verdachten kwamen speciaal voor de autodiefstallen naar Nederland, verbleven hier een paar weken en keerden dan weer terug naar Litouwen. Het gaat volgens het OM om professionele autodieven, die doelbewust en goed voorbereid op pad gingen.

Er zijn geen auto’s teruggevonden en er moet dus sprake zijn geweest van een organisatie die de auto’s snel uit het zicht van de politie bracht. De gestolen auto’s zijn vermoedelijk met vrachtwagens over de grens gebracht.

De rechtbank doet op 28 juni uitspraak.