Clicky


Nieuwe stakingen easyJet op til

Nieuwe stakingen easyJet op til
14-06-2016 16:34 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Pilotenvakbond VNV zint op nieuwe werkonderbrekingen bij easyJet. De staking van dinsdag verliep volgens een woordvoerder goed, maar leverde nog geen nieuwe gesprekken met de luchtvaartmaatschappij op.

Van de zeventig op Schiphol gestationeerde piloten deden er 31 mee aan de staking van 08.00 uur tot 14.00 uur. Dat leidde niet tot uitval van vluchten, omdat easyJet piloten uit andere landen inschakelde om de diensten over te nemen. De vakbond sprak schande van de stakingsbrekers.

Om te voorkomen dat nieuwe acties ook door easyJet worden gedwarsboomd zullen nieuwe werkonderbrekingen korter van tevoren worden aangekondigd. "We hebben ze deze keer netjes 48 uur van tevoren gemeld. We gaan nu niet meer zeggen wanneer, voor hoelang en op welke termijn acties plaatsvinden."

De piloten voeren actie omdat het niet lukt tot cao-afspraken te komen met de Britse luchtvaartmaatschappij. De vliegers op de Nederlandse basis hebben nu alleen individuele contracten.

De vakvereniging wil onder meer afspraken vastleggen over de werktijden, pensioenopbouw en over doorbetaling bij ziekte. "Als ons hele voorstel wordt doorgevoerd dan zijn de arbeidsvoorwaarden in Amsterdam nog steeds onder het Europees gemiddelde", zo zei VNV-voorzitter Steven Verhagen eerder op de dag. "We willen dus niet dat EasyJet een keuze maakt uit onze eisen.''

Door te dreigen met juridische procedures en stakingsbrekers in te zetten gaat easyJet volgens de VNV voorbij aan de overlegcultuur in Nederland. Wie wil meedoen op het Nederlandse speelveld zal dat volgens de hier geldende regels moeten doen, vindt de vakbond.

Verhagen herhaalde dat de deur open staat voor onderhandelingen, mits easyJet laat zien dat het oprecht tot een resultaat wil komen. Hij vermoedt evenwel dat het bedrijf de basis in Amsterdam als "breekijzer'' wil gebruiken om de arbeidsvoorwaarden van piloten in heel Europa te versoberen. Hij waarschuwde voor een ,,race naar de bodem''.

Een woordvoerder van easyJet wilde niet ingaan op de aantijgingen van de VNV. Hij zei dat een "significant deel'' van de in Amsterdam gestationeerde piloten dinsdag gewoon op het werk is verschenen.