Clicky


CNV: 'Hard optreden tegen stenengooiers'

CNV: 'Hard optreden tegen stenengooiers'
13-06-2016 13:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ALMERE/UTRECHT - Rijdende bussen zijn steeds vaker het doelwit van stenengooiende jongeren. Na eerdere voorvallen in Zaandam en Heemskerk waren afgelopen weekend ook bussen in Almere, Haarlem en Utrecht een mikpunt.

“Dit zijn inmiddels allang geen incidenten meer. We hebben hier te maken met een bizar soort vandalisme, met grote risico’s voor chauffeur en passagiers. Stenengooiers moeten we keihard aanpakken”, vindt Sanne van der Meulen, bestuurder openbaar vervoer bij CNV Vakmensen.  

De CNV-bestuurder pleit voor een nauwe samenwerking tussen busbedrijf, gemeente en politie. “In risicowijken moet meer toezicht komen en alle voorvallen moeten grondig in kaart worden gebracht: waar gebeurt het, wie zijn erbij betrokken? Zodra er zicht is op de daders, moeten ze keihard worden aangepakt. Met een waarschuwing of een taakstrafje komen ze wat ons betreft niet weg.”

Buslijn schrappen

De bond krijgt veel signalen van chauffeurs die zich zorgen maken. In Almere is de buslijn door de Kruidenwijk, waar drie avonden op rij bussen werden bekogeld, tot nader order geschrapt. “Het stopzetten van een buslijn is een uiterste maatregel, maar wij begrijpen het wel”, zegt Van der Meulen.

“Het is een duidelijk signaal naar de gemeente, die verantwoordelijk is voor de openbare orde. De gemeente moet ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt. Tegelijkertijd blijft de vervoerder natuurlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel. Als dat extra geld kost, dan zij dat maar zo.”

Overleg Almere

Vanmiddag heeft busmaatschappij Connexxion een overleg met de gemeente Almere. In Haarlem en Utrecht wordt vooralsnog niet gesproken over het stopzetten van lijnen. “Maar zodra het daar nog een keer gebeurt, kan ik me goed voorstellen dat de chauffeurs hun bus uit protest aan de kant zetten.”

Veiligheid verbeteren

Voor CNV Vakmensen staat de veiligheid in het openbaar vervoer hoog op de agenda. Om overvallen op buschauffeurs tegen te gaan, pleitte de bond,  met succes, voor extra veiligheidsmaatregelen. Zo verdwijnt per 1 januari 2018 het contant geld definitief uit alle bussen.

“Maar stenengooien naar bussen is een heel ander fenomeen, dat vraagt ook om een andere aanpak. En die begint bij een betere samenwerking tussen busbedrijven, gemeente en politie”, vindt Van der Meulen.