Transport Online - Klachten OBU's kunnen nu echt gemeld worden door omzetting Europese Richtlijn

Klachten OBU's kunnen nu echt gemeld worden door omzetting Europese Richtlijn

Klachten OBU's kunnen nu echt gemeld worden door omzetting Europese Richtlijn
10-06-2016 16:01 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Door een omzetting van de Europese Richtlijn 2013/35/EU is het nu mogelijk om gezondheidsklachten die verband houden met de On Board Unit (OBU) voor de Belgische kilometerheffing in te dienen.

De aanpassing is vrijdag 10 juni gepubliceerd in het Staatsblad.

Dit koninklijk besluit is de omzetting in Belgisch recht van de Richtlijn 2013/35/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende de minimumvoorschriften inzake gezondheid en veiligheid met betrekking tot de blootstelling van werknemers aan de risico’s van fysische agentia (elektromagnetische velden).

Het koninklijk besluit bevat bepalingen die betrekking hebben op het toepassingsgebied en definities (Afdeling I), de grenswaarden voor bloostelling en de actieniveaus (Afdeling II), de risicoanalyse (Afdeling III), de maatregelen ter voorkoming of vermindering van de risico’s (Afdeling IV), de voorlichting en de opleiding van de werknemers (Afdeling V), de raadpleging en participatie van de werknemers (Afdeling VI), het gezondheidstoezicht (Afdeling VII), de afwijkingen (Afdeling VIII) en slotbepalingen (Afdeling IX).

Daarnaast heeft het koninklijk besluit drie bijlagen in verband met de natuurkundige grootheden (bijlage 1), de niet-thermische effecten: grenswaarden voor blootstelling en actieniveaus in het frequentiegebied van 0 Hz tot en met 10 MHz (bijlage 2) en de thermische effecten: grenswaarden voor blootstelling en actieniveaus in het frequentiegebied van 100 kHz tot en met 300 GHz.

Door deze aanpassing is het nu mogelijk om een klacht in te dienen bij de Belgische Arbeidsinspectie wanneer een vrachtwagenchauffeur gezondheidsklachten ervaart door gebruik van de OBU.

Vrachtwagenchauffeurs geven aan dat zij sinds het gebruik van de OBU kampen met gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions