Clicky


Belgische transportbonden kondigen acties aan na mislukt overleg

Belgische transportbonden kondigen acties aan na mislukt overleg
10-06-2016 13:30 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De transportbonden ACV-Transcom en BTB-ABVV kondigen acties aan na een mislukt overleg met de transporteursfederatie UPTR over de vernieuwing van een afspraak uit 2006. Toen werden medische vereisten voor beroepschauffeurs aanzienlijk verstrengd.

BTB-ABVV zal maandag actie voeren bij een transportbedrijf in Vlaanderen en een in Wallonië, ACV-Transcom start vanaf maandag met een informatiecampagne, "maar indien nodig volgen ook hardere acties", zo klinkt het.

Om te vermijden dat chauffeurs die niet meer zouden voldoen hun werk verliezen, engageerden de werkgevers zich om voor hen een passende andere baan te zoeken binnen het bedrijf of, wanneer dat niet mogelijk is, te voorzien in een financiële tegemoetkoming.

"Op 21 april besliste UPTR om de afspraak tussen werkgevers- en werknemersorganisaties over de medische keuring vanaf dit jaar niet meer te verlengen", aldus ACV-Transcom. De bonden betreuren dit, "omdat er eigenlijk geen reden voor is."

De impact viel volgens hen de voorbije jaren immers mee: jaarlijks ging het om een 20-tal chauffeurs, voor het merendeel 55-plussers, die hun rijbewijs om medische redenen verloren.

De andere beroepsfederaties Febetra en TLV zouden overigens wel bereid zijn om de afspraak te vernieuwen.