Transport Online - Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden gaan door na crash

 


Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden gaan door na crash

Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden gaan door na crash
09-06-2016 21:22 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - De Luchtmachtdagen van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Leeuwarden gaan vrijdag en zaterdag door, ondanks de crash van een Zwitsers stuntvliegtuig donderdag bij het Friese plaatsje Bitgum. De F5-E-straaljager van Zwitserse luchtmacht stortte neer tijdens een oefening, nadat hij in aanraking was gekomen met een ander vliegtuig. De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen.

Volgens Denny Traas, de commandant van Vliegbasis Leeuwarden, maakt de piloot het naar omstandigheden goed. Hij kwam neer in een kassencomplex en verwondde beide enkels. De piloot van de andere straaljager kon zijn toestel aan de grond zetten en bleef ongedeerd.

De Koninklijke Marechaussee stelt op verzoek van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek in naar de crash. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Luchtvaartpolitie.

Traas zei dat er strenge veiligheidsprocedures zijn voor de vliegshows bij de Luchtmachtdagen. Deze regels zijn zowel voor als na de crash opgevolgd en er worden dan ook geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Hij benadrukte dat de stuntvliegers - naast Zwitserland hebben een aantal andere landen ook stuntteams afgevaardigd - vrijdag en zaterdag niet boven het publiek mogen vliegen. Het Zwitserse team doet overigens niet meer mee aan de vliegshows.

Volgens Traas hebben de piloten van stuntteam Patrouille Suisse, dat deel uitmaakt van de Zwitserse luchtmacht, in 51 jaar nog nooit een ongeluk gehad.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden