Clicky


Franse cafés zonder EK-beeldschermen buiten

Franse cafés zonder EK-beeldschermen buiten
09-06-2016 18:16 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Franse caféhouders mogen in beginsel geen grote beeldschermen buiten zetten om voetbalwedstrijden van het EK te tonen. De staatssecretaris van Sport, Thierry Braillard, zei donderdag dat het een te groot risico is.

Er zijn wel plaatsen in de openlucht waar de wedstrijden op grote schermen getoond worden, maar die zijn georganiseerd en beveiligd. Dat worden de 'fanzones' genoemd. "We kunnen niet accepteren dat grote groepen mensen ongeorganiseerd bijeenkomen'', aldus Braillard.

Zijn rigoureuze verbod werd korte tijd later echter genuanceerd door zijn eigen ministerie, meldde de sportkrant L'Équipe. Het ministerie verduidelijkte dat het straks de taak van de burgemeesters en prefecten is ,,om te voorkomen dat dergelijke bijeenkomsten grote samenscholingen op de openbare weg worden''. Dat zou ruimte laten voor cafés om op hun terrassen toch nog wat te organiseren tijdens het EK.

Dat begint vrijdag en duurt tot 10 juli. In november pleegde een groep zelfmoordterroristen een reeks aanslagen in Parijs, onder meer op caféterrassen en bij een voetbalstadion. Er vielen 130 doden.

Frankrijk heeft ongeveer 90.000 mensen van de politie, de gendarmerie, de strijdkrachten en van particuliere beveiligingsdiensten opgetrommeld voor de beveiliging van het EK. Er worden 2,5 miljoen mensen verwacht voor de 51 wedstrijden tussen de Europese landenteams.