Transport Online - Straaljager F-5 neergestort bij Friese Bitgum [foto+video]

 


Straaljager F-5 neergestort bij Friese Bitgum

Straaljager F-5 neergestort bij Friese Bitgum [foto+video]
09-06-2016 16:37 | Ongevallen | auteur ANP

BITGUM - De crash van het Zwitserse stuntvliegtuig dat donderdag neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum was het gevolg van een lichte botsing in de lucht met een ander toestel. Dat heeft de Zwitserse luchtmacht bekendgemaakt. De Friese brandweer zei eerder nog dat er geen botsing had plaatsgevonden.

De vliegtuigen waren aan het oefenen voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden op Vliegbasis Leeuwarden. Tijdens een manoeuvre schampten de straaljagers van het stuntteam Patrouille Suisse elkaar, zei Aldo Schellenberg van de Zwitserse luchtmacht op een persconferentie in Bern. De piloot van de gecrashte F5-E-straaljager wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Hij belandde in een kas en liep schaafwonden en kneuzingen op. De andere F5-E liep schade op aan de staart, maar de piloot slaagde erin zijn straaljager te landen.

Over de oorzaak van het ongeval kon de luchtmachtchef nog weinig zeggen, maar het lijkt er niet op dat het om een algemeen probleem met de F5-E-vloot gaat. Hij ziet dan ook geen reden om de andere vliegtuigen van hetzelfde type aan de grond te houden. Zwitserland stuurt experts naar Nederland om de crash te onderzoeken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft ook een voorlopig onderzoek geopend.

De Zwitsers hebben wel besloten niet mee te doen aan de Luchtmachtdagen. Op het programma staan ook demonstraties van stuntteams uit een aantal andere landen. Voor zover bekend doen die wel gewoon mee.

De Patrouille Suisse werd in 1964 opgericht en is een van de vier showteams van de luchtmacht van het Alpenland. De toestellen - met knalrode vleugels en het witte Zwitserse kruis bovenop - worden altijd gevlogen door piloten in actieve dienst, die de stuntshows naast hun reguliere taken uitvoeren. De showteams vliegen met verschillende soorten toestellen, waaronder de F-5E, waarvan er donderdag een neerstortte.

De F-5E is een lichte jachtbommenwerper van de Amerikaanse fabrikant Northrop. Begin jaren zeventig vond de eerste vlucht plaats. Het toestel bleek populair onder de bondgenoten van de Verenigde Staten, onder meer vanwege de relatief lage aanschaf- en onderhoudskosten. De Zwitserse F-5E-vloot zou eigenlijk worden vervangen door moderne Gripen-straaljagers van het Zweedse Saab, maar in een referendum in 2014 wees de Zwitserse bevolking die aankoop af.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden