Pilotenacties dreigen bij easyJet op Schiphol

Pilotenacties dreigen bij easyJet op Schiphol
08-06-2016 17:13 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Piloten van prijsvechter easyJet met Schiphol als uitvalsbasis dreigen met acties in de komende weken. Daardoor kunnen vluchten uitvallen of vertraging oplopen, zei voorzitter Steven Verhagen van de vliegervakbond VNV woensdag.

De VNV vindt dat de circa zeventig piloten die op Nederlandse arbeidscontracten voor easyJet vliegen, te veel vlieguren per maand moeten maken voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat.

Ook vergeleken met hun collega's bij bijvoorbeeld Transavia en TUI komen de vliegers van easyJet er volgens Verhagen bekaaid vanaf. "Ze zijn hier met inferieure arbeidsvoorwaarden naartoe gelokt toen easyJet vorig jaar een basis opende op Schiphol. Het gaat veelal om Nederlanders die graag vanaf Amsterdam wilden vliegen, daar heeft het bedrijf handig gebruik van gemaakt.''

De VNV heeft geprobeerd de verhoudingen recht te trekken door een fatsoenlijke cao af te sluiten. Maar volgens de vakbond bleek easyJet niet bereid daar ook maar enige moeite voor te doen. De maat is vol, stelt de VNV, hoewel zij de deur openhoudt voor onderhandelingen.

Het is zeldzaam dat de VNV naar het stakingsmiddel grijpt. "Wij komen er altijd in overleg uit'', aldus Verhagen. "Maar de onwil bij het management van easyJet laat ons geen andere keuze.'' Sommige acties zullen publieksvriendelijk zijn, maar ook korte of lang werkonderbrekingen zijn mogelijk.

De acties treffen alleen vluchten waarvan de bemanning in Nederland is gestationeerd. Dat zullen vooral vluchten zijn die in de vroege ochtend van Schiphol vertrekken, of daar 's avonds laat aankomen.

EasyJet laat in een reactie weten niet op de hoogte te zijn gesteld over acties en er daarom van uit te gaan dat alle vluchten gewoon doorgaan. De luchtvaartmaatschappij betreurt de aankondiging van de bond en zegt het personeel "goede en marktconforme" arbeidsvoorwaarden te bieden.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden