Clicky


Brandpunt hoeft Ryanair interviews niet te geven

Brandpunt hoeft Ryanair interviews niet te geven
16-05-2013 19:39 | Algemeen | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum) - Het televisieprogramma Brandpunt Reporter hoeft het ruwe beeldmateriaal van een tweeluik over Ryanair niet aan de Ierse vliegmaatschappij te geven. De rechtbank in Amsterdam heeft deze eis van Ryanair in een tussenvonnis afgewezen, meldt de KRO donderdag.

Het tweeluik Mayday Mayday werd eind vorig en begin dit jaar uitgezonden. Drie gezagvoerders en een copiloot beschreven erin hoe ze door Ryanair onder druk worden gezet om met zo min mogelijk brandstof te vliegen om geld te besparen. Ook zouden de vliegers geregeld vliegen terwijl ze ziek of oververmoeid zijn.

Na de uitzendingen begon Ryanair een zogenoemde bodemprocedure, omdat de vliegmaatschappij vindt er ten onrechte te van worden beschuldigd de vliegveiligheid in gevaar te brengen. Tijdens de procedure eiste Ryanair al het ruwe beeldmateriaal van de interviews met de piloten en andere geïnterviewden, omdat hun uitspraken door het programma uit zijn context zouden zijn gehaald.

Met het beeldmateriaal zou Ryanair de identiteit kunnen achterhalen van geïnterviewde piloten. Daardoor zou KRO de bronnen prijsgeven en alleen een zwaarwegend belang rechtvaardigt volgens de rechtbank zo'n inbreuk op de persvrijheid. Dat belang zou door Ryanair niet zijn aangetoond.

De uitspraak was een tussenvonnis, er wordt nog verder geprocedeerd over de vraag in hoeverre de uitzendingen onrechtmatig waren.


Lees ook:
» Ryanair neemt stappen tegen televisieprogramma
» [url=http://www.transport-online.nl/site/nieuws-spoorluchtzee/index.php?news=3299#.UZUaVb7CT4Y]Brandpunt Reporter: Ryanair piloten vliegen ook als ze ziek zijn[/url]
» [url=http://www.transport-online.nl/site/nieuws-spoorluchtzee/index.php?news=3289#.UZUZCr7CT4Y]KRO Reporter: piloten Ryanair luiden noodklok over veiligheid[/url]