Transport Online - 'Werkgevers willen bezuinigen op veiligheid'

'Werkgevers willen bezuinigen op veiligheid'

'Werkgevers willen bezuinigen op veiligheid'
08-06-2016 11:30 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Veel werkgevers willen af van afspraken om mensen gezond en veilig tot hun pensioen te laten werken, stelt FNV. De vakbond zet de laatste tijd onder meer in op het terugbrengen van de hoge werkdruk in diverse branches, maar voelt zich daarbij tegengewerkt door werkgevers.

"Werkgevers hebben geen gevoel meer voor hun personeel. Met name grote winstgevende bedrijven worden vaak geleid met boekhoudersmentaliteit: de kosten voor werk zo laag mogelijk houden en de uitkering van aandeelhouders zo hoog mogelijk'', zei FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn woensdag.

Het stoort haar vooral dat werkgevers steeds meer uitzendkrachten inzetten. Dit zorgt voor veel financiële onzekerheid en stress op de werkvloer. "Ook komt het voor dat mensen zonder helm de steiger op gaan. En oordoppen voor het personeel zijn vaak niet meer op maat gemaakt, maar zijn wegwerpoordopjes geworden'', aldus Patijn.

FNV heeft naar eigen zeggen toch veel goede cao-afspraken kunnen maken. In de 105 cao's waarbij de bond sinds december betrokken was, gingen de lonen met dik 1,6 procent omhoog. In een derde van de gevallen zijn daarbij afspraken gemaakt over meer baanzekerheid. Zo heeft FNV op verschillende plekken een maximum aan de inhuur van tijdelijk personeel kunnen afspreken.

De bond constateert wel dat er om goede cao-afspraken te maken steeds meer acties nodig zijn. Afgelopen maanden legden onder meer metaalwerkers, beveiligers en medewerkers van ov-bedrijven tijdelijk het werk neer. FNV voorziet dat er dit jaar nog meer acties aankomen. Patijn wijst er in dat verband op dat cao-onderhandelingen bij Shell net zijn vastgelopen.

Werkgeversvereniging AWVN herkent zich niet in de kritiek. Bedrijven vinden ,,duurzame inzetbaarheid'' ook heel belangrijk, maar afspraken maken daarover gaat volgens een zegsman moeizaam omdat de focus in onderhandelingen telkens weer op de hoogte van de lonen komt te liggen.

De werkgevers hebben ook de indruk dat het met het aantal stakingen dit jaar wel meevalt. AWVN benadrukt verder dat al een derde van de cao-afspraken die dit jaar aflopen, is vernieuwd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions