Clicky


Goodman bouwt distributiecentrum voor BMW in Duitsland

Goodman bouwt distributiecentrum voor BMW in Duitsland
08-06-2016 11:03 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

LANDSHUT(D) - Goodman Group is gestart met de bouw van een distributiecentrum van 48.200 m² voor de BMW Group in Landshut, in de Duitse deelstaat Beieren. Het nieuwe gebouw wordt rechtstreeks gekoppeld aan de bestaande productiehal van BMW. Deze bevindt zich naast de nieuwe faciliteit. De bouw van het nieuwe distributiecentrum is gestart in maart 2016 en de oplevering staat gepland voor medio 2017.

Dit nieuwe vastgoedproject in de Duitse deelstaat Beieren is het tweede ontwikkelingsproject van Goodman voor de automobielgroep in de afgelopen 12 maanden. In januari leverde de vastgoedgroep ook al een distributiecentrum van 70.000 m² op voor de BMW Group in Kleinaitingen, nabij Augsburg.

Modern en duurzaam logistiek centrum

Het nieuwe distributiecentrum zal uit twee gebouwen bestaan van ongeveer 7.100 m² en 40.650 m² op een door de BMW Group geselecteerde locatie. De faciliteit beschikt over 38.200 m² opslagruimte en speciale laad- en lostunnels aan de zijkant van elk gebouw. Deze speciale tunnels maken een efficiënte vrachtafhandeling mogelijk en zullen worden verwarmd voor het comfort van de werknemers van de BMW Group.

Om het logistieke proces te optimaliseren investeert de Duitse autobouwer bovendien in een ondergrondse transportverbinding voor vrachtwagens en elektrische shuttletreinen. Dankzij deze transportverbinding is de productiefaciliteit in Landshut direct verbonden met het distributiecentrum dat door Goodman wordt ontwikkeld. 

Het grootste gedeelte van de units waaruit het nieuwe distributiecentrum van 48.200 m² zal bestaan, heeft een interne magazijnhoogte van 7,5 meter voor blokopslag. Een deel van het grootste gebouw krijgt een hoogte van 15 meter voor de integratie van een hoogbouwpalletmagazijn, dat als "supermarkt" zal dienen voor kleinere onderdelen en componenten. Daarnaast zullen de gebouwen ruimte bieden aan in totaal 2.400 m² kantoorruimtes en sociale ruimtes. 

Het nieuwe distributiecentrum wordt uitgerust met LED- verlichting en geïsoleerde, donkere radiatoren om energie en kosten te besparen. Na voltooiing zal het gebouw een gouden certificaat ontvangen van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB). Goodman is het enige grote, industriële vastgoedbedrijf met een DGNB-masterplan. Dit houdt in dat nieuwe ontwikkelingsprojecten die aan de overeengekomen standaarden voldoen, vooraf worden gecertificeerd. De regeling omvat 50 duurzaamheidscriteria die het gebouw evalueren op milieukundig, economisch, functioneel en technisch vlak.

"Het optimaliseren van de operationele kosten is van essentieel belang voor onze klanten. Wij helpen hen dat doel te bereiken door goed te kijken naar hun logistieke vastgoed," aldus Dirk Mölter, directeur Duurzaamheid en Techniek bij Goodman voor het Europese vasteland.

"Bij dit project stond ons technische team voor een dubbele uitdaging: een efficiënte oplossing bedenken voor een stuk land met ongelijkmatige afmetingen en tegelijkertijd elk gebouw zodanig ontwerpen dat maximale operationele productiviteit wordt bereikt. In de afgelopen 15 jaar hebben we zo'n 38 projecten opgeleverd voor de automobielindustrie. Voor uitdagende projecten zoals dit ontwikkelingsproject kunnen we bogen op onze uitgebreide knowhow van de specifieke logistieke vastgoedbehoeften die de automobielindustrie kenmerkt. We bouwen immers verder op best practices van eerder uitgevoerde projecten om dit nieuwe state-of-the-art logistieke centrum neer te zetten.”

Voortzetting van een succesvolle samenwerking

Begin dit jaar leverde Goodman aan de BMW Group nog een nieuw distributiecentrum voor reserveonderdelen en accessoires op in het Beierse Kleinaitingen. Goodman beheert ongeveer 73.000 m² logistieke ruimte voor de BMW Group in Duitsland en Australië.

"We hebben in korte tijd een sterke partnership met de BMW Group kunnen uitbouwen dankzij onze uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van logistieke vastgoedoplossingen voor de automobielindustrie waarin we telkens weer onze kwaliteiten en expertise bewijzen," aldus Christof Prange, hoofd Bedrijfsontwikkeling van Goodman in Duitsland.

Uitgebreide ervaring in automotive

De automobielindustrie biedt in Europa werk aan 12 miljoen werknemers en vertegenwoordigt zes procent van het Europees BBP. Dit maakt deze sector tot een van de belangrijkste binnen de Europese economie. In 2015 nam de verkoop van personenwagens in de EU met 9,3% toe in vergelijking met 2014 en in totaal werden 13,7 miljoen auto's verkocht. De sterkte van deze industrie leidde tot een grotere vraag naar logistiek vastgoed, met name in Duitsland. Goodman blijft een van de meest toonaangevende ontwikkelaars binnen de sector en bezit en beheert wereldwijd meer dan 550.000 m² logistiek vastgoed voor de automobielsector waarvan 253.000 m² in Duitsland. 

De aanwezigheid van Goodman in Beieren

De logistieke sector in de deelstaat Beieren biedt werk aan meer dan 400.000 personen en is daarmee een belangrijke stuwende factor voor de economie. Dankzij deze sector is de grootste Duitse deelstaat een van de belangrijkste regio’s voor logistiek vastgoed. In Beieren beheert Goodman een gevarieerd portefeuille met een totaal van ongeveer 330.000 m² voor klanten als Amazon, BMW Group, DB Schenker, DHL, DSV, Ingram Micro en Kuehne + Nagel.