Clicky


Subsidie luchthaven Maastricht fout besteed

Subsidie luchthaven Maastricht fout besteed
16-05-2013 17:45 | Algemeen | auteur de redactie
MAASTRICHT (Novum) - De luchthaven van Maastricht heeft subsidie van het rijk en de provincie Limburg ten onrechte besteed aan de aanschaf van grond voor een bedrijventerrein. Het geld dat de luchthaven bij de privatisering meekreeg, moest eigenlijk worden besteed aan investeringen in de luchtvaart. Dat meldde het provinciebestuur deze week aan Provinciale Staten.

Volgens NRC Handelsblad gaat het om ongeveer tien miljoen euro. Een woordvoerder van de provincie Limburg wil dat bedrag niet bevestigen.

De provincie geeft in de brief echter wel toe dat de luchthaven al twee jaar lang toestemming heeft om de investeringssubsidie 'tijdelijk' te gebruiken om de verliezen te dekken. De luchthaven had bij de privatisering al ruim vijf miljoen euro meegekregen om eventuele tekorten in de toekomst te dekken.

Het besluit om de subsidie te gebruiken voor de exploitatietekorten werd niet eerder naar buiten gebracht, omdat daarmee gevoelige bedrijfsinformatie over de luchthaven openbaar zou worden, stelt de provinciewoordvoerder. De provincie benadrukt dat het hier om een tijdelijke oplossing gaat en dat het subsidiebedrag op termijn alsnog aan investeringen moet worden besteed.

In totaal kreeg de luchthaven bij privatisering 45,4 miljoen euro mee om investeringen te doen Daarvan kwam 10,5 miljoen euro van de provincie. Het rijk, dat het overige deel van de subsidie verstrekte, gaf tot ongenoegen van de provincie geen toestemming om de rijkssubsidie ook in te zetten om het verlies tijdelijk te dekken.

De directeur van de luchthaven waarschuwde eerder deze maand al dat een faillissement dreigt als de overheid niet bijspringt. De luchthaven zit in de problemen, onder meer doordat het vrachtvervoer vorig jaar met een kwart terugliep.