Clicky


290 miljoen voor versterking scholen Groningen

290 miljoen voor versterking scholen Groningen
07-06-2016 00:32 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet trekt 290,5 miljoen euro uit om scholen in het aardbevingsgebied in Groningen te versterken. Het gaat om ,,grotendeels een extra investering", schrijven minister Henk Kamp (Economische Zaken) en minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders, heeft uitgezocht dat 101 scholen de komende jaren geld nodig hebben voor versterking. Na overleg is besloten om 41 scholen te versterken. Zestig scholen gaan dicht. Hiervoor komen 29 nieuwe scholen in de plaats. In sommige gevallen worden meerdere scholen ondergebracht in één nieuw gebouw. Groningen heeft ook te maken met bevolkingskrimp waardoor minder scholen nodig zijn.

"Scholen hebben prioriteit en worden niet alleen versterkt, maar direct ook toekomstbestendig gemaakt. Deze aanpak past bij de brede inzet van het kabinet: perspectief bieden aan de regio”, aldus Kamp.

Het geld komt voor een groot deel van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die 172,5 miljoen bijdraagt. De negen betrokken gemeenten leggen 44,5 miljoen op tafel. Bussemaker legt er 50 miljoen bij en Kamp 23,5 miljoen euro.

De negatieve gevolgen van de aardgaswinning in Groningen zijn decennia genegeerd. De afgelopen jaren is hier verandering in gekomen. Het huidige kabinet heeft inmiddels 1,2 miljard euro vrijgemaakt voor het getroffen gebied. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota vorige maand werd bekend dat er tot 2024 nog eens 284 miljoen extra naar het gebied gaat voor verduurzaming en versterking.