'Twee derde oké met etnisch profileren'

'Twee derde oké met etnisch profileren'
05-06-2016 10:13 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Bijna twee derde van de Nederlanders (64 procent) vindt het acceptabel dat de politie etnisch profileert om de misdaad te bestrijden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De discussie hierover kwam op gang nadat rapper Typhoon in Zwolle staande was gehouden omdat de politie de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto niet vertrouwde.

Kiezers van PvdA, SP en GroenLinks zijn een stuk minder (40 procent) voorstander van etnisch profileren door de politie. PVV- en VVD-stemmers daarentegen vinden dat voor meer dan driekwart acceptabel.

Ruim 30 procent vindt etnisch profileren een vorm van racisme. Meer dan de helft (54 procent) noemt het goed dat de politie van Zwolle excuses aan Typhoon heeft aangeboden. Eén op de vijf stelt dat de Nederlandse politie racistische kenmerken vertoont.

Ook deze week zijn er geen verschuivingen in het aantal zetels in de Tweede Kamer als er verkiezingen zouden zijn. DENK blijft op twee, de PVV op 37 en PvdA op acht. De coalitiepartijen hebben er samen 32.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden