Grote verkeerstoren Schiphol bestaat 25 jaar

Grote verkeerstoren Schiphol bestaat 25 jaar
04-06-2016 10:23 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - De grote verkeerstoren op Schiphol bestaat zaterdag 25 jaar. De toenmalige koningin Beatrix opende hem op 4 juni 1991. Sindsdien hebben de luchtverkeersleiders vanuit de toren bijna 10 miljoen vliegtuigen op de luchthaven laten starten of landen.

De verkeerstoren is het domein van Luchtverkeersleiding Nederland. Die leidt het vliegverkeer in een straal van 15 kilometer rondom Schiphol. Vorige week werd een recordaantal van meer dan 1500 starts en landingen op een dag op Schiphol gehaald. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland is dat het dubbele van wat 25 jaar geleden gemiddeld op een drukke dag voorbijkwam op het vliegveld.

De luchtverkeersleiding zit in de zogenoemde koepel, bovenin op zo'n 90 meter hoogte. Daar werken acht tot twaalf personen, die 360 graden om zich heen kunnen kijken.

De toren was bij de opening met 101,17 meter de hoogste ter wereld. Inmiddels is hij ingehaald door onder meer die in Wenen (109 meter), Bangkok (132 meter) en Vancouver (142 meter).

Naast de grote verkeerstoren op Schiphol-Centrum is er nog een kleiner exemplaar; Toren West. Hier wordt het luchtverkeer voor de Polderbaan geregeld.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden