Clicky


CNV: 'Ketenaansprakelijkheid in alle sectoren, ook het beroepsvervoer'

CNV: 'Ketenaansprakelijkheid in alle sectoren, ook het beroepsvervoer'
04-06-2016 09:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - "Het CNV wil dat de ketenaansprakelijkheid uit de Wet Aanpak Schijnconstructies ook geldt voor het beroepsvervoer. Nu krijgen chauffeurs nog vaak te weinig betaald en is er verdringing en oneerlijke concurrentie", aldus CNV voorzitter Maurice Limmen.

Limmen heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt om de wet uitgebreid te krijgen. Deze week is in de Tweede Kamer de behandeling gestart van het wetsvoorstel om ketenaansprakelijkheid ook voor de transportsector te laten gelden.

De Wet Aanpak Schijnconstructies komt voort uit het in 2013 gesloten Sociaal Akkoord en is bedoeld om misstanden op de arbeidsmarkt aan te pakken. De zogeheten ketenaansprakelijkheid is één van de belangrijkste onderdelen van de wet. Ketenaansprakelijkheid maakt het mogelijk om bij misstanden ook de uiteindelijke opdrachtgever in de keten aan te pakken.

Limmen: "Bij de behandeling van de wet achtte de minister het niet mogelijk om ketenaansprakelijkheid voor het beroepsvervoer in te voeren, omdat hij meende dat het invoeren ervan te complex zou zijn. Het CNV pleit er sindsdien stevig voor om de ketenaansprakelijkheid juist wel in de transportsector in te voeren. En met succes hoop ik, het staat de komende weken in ieder geval op de agenda." 

Limmen: "En als dit doorgaat moeten misstanden niet alleen aangepakt worden, maar er moet ook meer worden gehandhaafd. Dat onderstreept de noodzaak de capaciteit van de Inspectie SZW te vergroten. De inspectie krijgt er met het transport een forse handhavingstaak bij.