Clicky


Nieuwe spoorstaking dreigt in België

Nieuwe spoorstaking dreigt in België
03-06-2016 19:21 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BRUSSEL - Het overleg tussen de spoordirectie en de vakbonden in België is vrijdagmiddag opnieuw mislukt. Nieuwe stakingen dreigen in de week van 12 juni als bij een "verzoeningsvergadering'' aanstaande dinsdag geen vooruitgang wordt geboekt. Dat kondigde de socialistische vakbond aan na afloop van de zes uur durende onderhandelingen.

Spoormedewerkers staken sinds vorige week woensdag na een besluit waardoor ze minder compensatiedagen krijgen, wat vooral in Wallonië voor overlast zorgt. Het treinverkeer komt sinds vrijdagmiddag weer op gang en zou vanaf 22.00 uur weer normaal zijn.

Ook in andere overheidssectoren blijft het onrustig. In het gevangeniswezen wordt al vijf weken gestaakt en bij de post en de gerechtshoven zijn ook acties aangekondigd. De rechters voeren dinsdag stiptheidsacties. Bpost heeft een staking op 13 juni in petto.

In de private sector klinken voor het eerst ook geluiden van stakingsbereidheid. In Brussel en Wallonië dreigen leden van de Franstalige socialistische metaalbond het werk neer te leggen bij diverse ondernemingen.

Daarnaast plannen onafhankelijke transportbedrijven zondagavond vanaf 22.00 uur wegblokkades aan grensovergangen richting Frankrijk en Luxemburg. Ze doen dat uit protest tegen de kilometerheffing die op 1 april in België werd ingevoerd voor vrachtwagens.