Clicky


 


Blatter, Valcke en Kattner zwaar in de fout

Blatter, Valcke en Kattner zwaar in de fout
03-06-2016 16:56 | Sport | auteur ANP

ZÜRICH - Ex-voorzitter Sepp Blatter, voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke en voormalig financieel directeur Markus Kattner van de wereldvoetbalbond FIFA hebben zich in de afgelopen vijf jaar gezamenlijk verrijkt met een bedrag van ruim 71 miljoen euro. Dat blijkt uit intern onderzoek bij de wereldvoetbalbond.

De drie voormalige topbestuurders van de FIFA zouden zichzelf en elkaar jaarlijks forse salarisverhogingen hebben gegeven, WK-premies hebben toebedeeld en andere bonussen onder elkaar hebben verdeeld. Volgens de FIFA was er sprake van een gecoördineerde werkwijze bij het drietal, dat vanwege het omkopings- en corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond eerder al moest opstappen. Al deze financiële toeslagen voor het trio kwamen niet overeen met de cijfers in de officiële stukken.

De FIFA heeft de resultaten van het interne onderzoek aan het Openbaar Ministerie in Zwitserland overhandigd. Ook zal de wereldvoetbalbond de Amerikaanse justitie op de hoogte stellen. Beide instanties doen onderzoek naar de malversaties bij de FIFA.

Naar aanleiding van de uitkomsten van het interne onderzoek bij de FIFA, dat nog niet is afgerond, heeft de Zwitserse justitie opnieuw huiszoeking gedaan op het hoofdkwartier van de wereldvoetbalbond. Dat gebeurde op donderdag waarna een dag later de FIFA met de beschuldigende informatie over het drietal naar buiten kwam. Het trio stond al onder verdenking van verduistering en misbruik van vertrouwen.

Kattner werd anderhalve week geleden ontslagen bij de FIFA. Volgens een toen nog summiere verklaring van de wereldvoetbalbond had hij zich niet gehouden aan de afspraken in zijn arbeidscontract. Volgens Sky Sports had de in Duitsland geboren official de schimmige betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter aan de toenmalige UEFA-preses Michel Platini geregeld. Die dubieuze overboeking kostte beide voetbalbazen hun baan.

Volgens het Duitse persbureau DPA zou Kattner tussen 2008 en 2014 "een paar miljoen'' aan vage bonussen bij de FIFA hebben ontvangen. Hij trad bij de FIFA als secretaris-generaal aan als vervanger van de in september ontslagen Valcke.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats