Clicky


Pilotenvakbond SPAF roept op tot staking Air France

Pilotenvakbond SPAF roept op tot staking Air France
02-06-2016 15:06 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Air France lijkt niet te ontkomen aan een staking. De pilotenvakbond SPAF, die een kwart van de vliegers vertegenwoordigt, heeft zijn leden donderdag opgeroepen van 11 tot en met 14 juni het werk neer te leggen, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt.

SPAF hoopt op steun van zijn grotere broer SNPL, waar het merendeel van de piloten van Air France bij is aangesloten. Die vakorganisatie verkreeg eerder deze week een mandaat van haar leden om op korte termijn stakingen af te kondigen, maar heeft nog geen concrete acties aangekondigd.

De piloten van Air France zijn verbolgen over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod. Zij wijzen erop dat zustermaatschappij KLM wel volop groeit. Daar is ruimte voor omdat het voltallige KLM-personeel vorig jaar akkoord is gegaan met besparingsmaatregelen.

Het vliegerskorps van Air France staat al bijna twee jaar de uitvoering in de weg van een besparingsprogramma dat Air France-KLM beter bestand moet maken tegen de groeiende concurrentie. Al direct na de aankondiging in september 2014 legden de piloten twee weken het werk neer. Dat kostte de luchtvaartgroep een half miljard euro.

De topman van Air France-KLM, Alexandre de Juniac, zei donderdagavond dat de nu dreigende staking opnieuw tientallen miljoenen euro's kan kosten. Hij bestempelde het dreigement met de staking als "sabotage'' van de piloten, die volgens hem niet duidelijk hebben gemaakt wat ze eigenlijk willen.

De Juniac wees voetbalfans op de mogelijkheid om met de auto, de trein, of een van de concurrenten van Air France naar Frankrijk te reizen.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)