Transport Online - IATA verwacht recordwinst voor luchtvaartbranche

 


IATA verwacht recordwinst voor luchtvaartbranche

IATA verwacht recordwinst voor luchtvaartbranche
02-06-2016 12:08 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

DUBLIN - De luchtvaartbranche stevent dit jaar af op een recordwinst van in totaal 39,4 miljard dollar. Dat verwacht de internationale brancheorganisatie IATA, die de nieuwe prognose donderdag bekendmaakte bij het begin van zijn jaarvergadering in Dublin.

IATA voorspelde in december nog een winst van 36,3 miljard dollar, tegen 35,3 miljard dollar in 2015. In het eerste kwartaal zijn de brandstofprijzen evenwel verder omlaag gegaan. Dat compenseert de tragere groei van de vraag naar vliegtickets die de brancheorganisatie voorziet.

De totale brandstofrekening daalt naar verwachting met bijna 30 procent tot 127 miljard dollar. Terwijl het kerosineverbruik door het gestaag groeiende vluchtaanbod juist met een kleine 5 procent toeneemt. Brandstof maakt voor het eerst sinds 2004 minder dan een vijfde van de totale kosten uit, verwacht IATA.

IATA-topman Tony Tyler waarschuwde evenwel dat de rugwind die de goedkopere olie gaf, de komende tijd waarschijnlijk wat zal gaan liggen. Daarbij komt dat de wereldeconomie in het laagste tempo groeit sinds het crisisjaar 2008. De vraag naar vliegreizen blijft "robuust'', maar neemt wel minder sterk toe dan in 2015.

Luchtvaartmaatschappijen verzetten volgens Tyler zelf ook veel werk om efficiënter en goedkoper te worden, onder meer door intensiever samen te werken. Daardoor krijgen niet alleen klanten maar ook investeerders meer waar voor hun geld, aldus de topman.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden