Clicky


Veilige luchtvracht: Logwin neemt tweede röntgenscanner in gebruik

Veilige luchtvracht: Logwin neemt tweede röntgenscanner in gebruik
24-04-2013 11:41 | Luchtvracht | auteur de redactie
LUXEMBURG - De logistieke dienstverlener Logwin heeft in een tweede X-ray scanner geïnvesteerd om luchtvrachtzendingen te kunnen controleren. De X-ray scanner is eind maart in bedrijf genomen en staat in de vestiging van Logwin bij de luchthaven van Stuttgart. Via deze locatie regelt Logwin de meeste luchtvrachttransporten voor zijn klanten door heel Duitsland. Al in maart 2012 had de expediteur hier zijn eerste eigen X-ray scanner in gebruik genomen.

Met deze tweede X-ray scanner is Logwin goed geoutilleerd voor de periode na 29 april 2013: vanaf deze dag verliezen meer dan 40.000 bedrijven in Duitsland hun status als bekende afzender, slechts een klein deel van hen is al volgens de nieuwe EU-verordening gecertificeerd.

"Volgens onze analyses zal de hoeveelheid vracht die wettelijk gezien als onveilig bestempeld wordt op onze locatie, wel acht keer zo groot worden", aldus Werner Sander, hoofd van de vestiging van Logwin in Stuttgart. "De scanners die externe dienstverleners ter beschikking hebben gesteld, zouden niet toereikend zijn om alle zendingen snel te controleren."


Ook op andere Duitse locaties kan de expediteur luchtvrachtzendingen van zijn klanten 'veilig' verklaren: op de luchthavens in Frankfurt, München en Düsseldorf maakt Logwin namelijk samen met drie andere expeditiebedrijven gebruik van de X-ray scanner. De scanner in Düsseldorf heeft Logwin zelf aangeschaft. De zendingen van de klanten worden gescannend op volgorde van binnenkomst en afhankelijk van de urgentie.

Afhandeling zonder wachtrij
Logwin gebruikt zijn X-ray scanner in Stuttgart uitsluitend voor zijn eigen klanten. Ondernemingen uit verschillende bedrijfstakken profiteren zo van de snelle en betrouwbare afwikkeling van hun luchtvrachtzendingen. In principe komen de vrachtgoederen tussen 16.30 en 20.00 uur op de luchthaven aan.

"Wij hebben onze klanten beloofd hun zendingen nog op dezelfde avond te controleren en te verzenden", aldus Werner Sander. "Momenteel hebben we hiervoor genoeg aan één röntgenscanner, vanaf eind april zal dit alleen nog maar met twee apparaten uitvoerbaar zijn."

De eerste röntgenscanner is nu sinds een jaar in gebruik. "De aanschaf van dit apparaat is vanaf de allereerste dag een goede investering gebleken", aldus Werner Sander. "Eigenlijk waren we er het eerste jaar van uitgegaan, niet de volledige capaciteit van de röntgenscanner te benutten."

Bovendien hebben veel klanten al laten weten dat zij vanaf april meer zendingen via Logwin willen exporteren. Andere bedrijven hebben op basis van de röntgenscanner besloten met Logwin samen te gaan werken.


Controle in eigen hand
Ongeveer vijf procent van alle zendingen kan niet door de X-ray scanner, omdat de vracht te groot is, omdat de inhoud niet te röntgenen is of omdat de straling de goederen zou beschadigen. In Stuttgart controleert Logwin deze zendingen met zijn eigen ionen scanner. Hierdoor besparen sommige klanten twee keer zoveel tijd.

"Wie niet over een dergelijk apparaat beschikt moet de zendingen die controle behoeven doorsturen naar de volgende dienstverlener en dit betekent opnieuw een wachttijd voor de verzender die wij kunnen voorkomen", aldus Werner Sander.