Transport Online - Deventer eist opheldering over vervoer gevaarlijke stoffen per spoor

Deventer eist opheldering over vervoer gevaarlijke stoffen per spoor

Deventer eist opheldering over vervoer gevaarlijke stoffen per spoor
01-06-2016 16:53 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie [FE]

DEVENTER - Het is onacceptabel dat pas achteraf geconstateerd wordt dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in Oost-Nederland de wettelijke norm ruim heeft overschreden. Dat schrijven de provincies Overijssel en Gelderland, de gemeente Deventer en andere gemeenten langs het spoor in een brief aan staatssecretaris Dijksma van infrastructuur en milieu.

Ruimte overschrijding

Vorige week bleek dat bijvoorbeeld het aantal ketelwagens met brandbare gassen dat over het spoor in Oost-Nederland reed, steeg van 165 in 2014 naar ruim 3000 in 2015.  Dat is een stijging van 1700% en een ruime overschrijding van het risicoplafond. Ook het aantal reguliere goederentreinen stijgt fors.

Geen sturing

Wethouder Grijsen: "Wat ons vooral stoort, is dat er nergens vooraf sturing plaatsvindt. Er wordt een norm gesteld en een half jaar later wordt er gezegd: Oeps, het is overschreden. Maar wat nog erger is, wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid van onze inwoners. En wij hebben nog steeds geen informatie ontvangen van het ministerie."

Maatregelen

In een brief aan Dijksma schrijven de provincies en gemeenten dat zij op korte termijn een actuele analyse willen van het aantal te verwachten goederentreinen. Daarnaast willen zij dat Dijksma de gereserveerde 1 miljoen euro voor geluidsmaatregelen ter beschikking stelt, en er bij de vervoerders beter stuurt op de juiste routering, registratie en samenstelling van treinen met gevaarlijke stoffen zodat het risicoplafond niet langer wordt overschreden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions