Clicky


'Boetes voor dubbelbemande ritten in Frankrijk gaan gewoon door'

'Boetes voor dubbelbemande ritten in Frankrijk gaan gewoon door'
01-06-2016 16:28 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

NANCY(F) - In de afgelopen week zijn opnieuw vier leden van Transport in Nood, het bedrijf dat boetes in het buitenland afhandelt, beboet voor het rijden met dubbele bemanning. Zij hadden geen 45 minuten pauze na 4,5 uur rijtijd per chauffeur gehouden.

Eerder dit jaar werden ook meerdere transporteurs beboet vanwege een onjuiste interpretatie van de rij- en rusttijden rondom het dubbelbemand rijden.

Frankrijk gaf recentelijk aan dat er geen wetswijziging is geweest en alle departementen te informeren over dit misverstand, zodat het niet meer voor zou komen. Ondertussen lijkt het weer helemaal verkeerd te gaan.

Richtlijn 2, welke aangeeft dat bij dubbele bemanning de verplichte onderbreking van 45 minuten gelijk is aan 45 minuten beschikbaarheidstijd, is ook gewoon van toepassing in Frankrijk.

Wel heeft Frankrijk een update doorgevoerd in hun controlesysteem. Deze update zorgt ervoor dat deze overtredingen uit de computer komen rollen. Het is vervolgens aan de agent om de boete uit te schrijven of niet.

"Het merendeel van de boetes wordt weer uitgeschreven door dezelfde agent van hetzelfde departement nabij Nancy", meldt Transport in Nood. "De betreffende ambtenaar weet dat er agenten zijn aangesproken op hun beleid, maar hijzelf heeft nog niets officieels gehoord en dit is voor hem reden om gewoon onterecht te blijven schrijven."

"In totaal is samen met onze partner nu weer meer dan € 50.000,- betaald. Op 13 mei is het beboeten begonnen en het eerste bedrag was € 7593,-. Het heeft even geduurd voordat wij wisten dat het opnieuw om dubbele bemanning ging, omdat de agent de redenen eerst niet wilde geven. Op 21 mei is een volgende boete van € 8520,- uitgeschreven. Op 23 mei is er € 2715,- betaald voor deze overtreding. 24 mei een boete van € 4020 en op 26 mei € 8650,-. De laatste boete die wij betaald hebben, is een boete van € 14040,-", aldus Trannsport in Nood.

De Europese Commissie is een pre-infractieprocedure gestart tegen Frankrijk. Dat betekent dat zij de Franse autoriteiten om opheldering hebben gevraagd over de uitgedeelde boetes. Frankrijk kreeg tot eind mei de tijd om hierop te reageren. Afgelopen 25 mei hebben zij officieel gereageerd met het bericht dat er een intern onderzoek is ingesteld naar deze boetes.