Transport Online - 'Gasvervoer per trein steeg met 1700 procent'

'Gasvervoer per trein steeg met 1700 procent'

'Gasvervoer per trein steeg met 1700 procent'
31-05-2016 18:04 | Gevaarlijke Stoffen | auteur ANP

ARNHEM - Het aantal goederentreinen dat door Oost-Nederland rijdt met brandbaar gas aan boord is in 2015 met 1700 procent gestegen ten opzichte van 2014. Provincie- en gemeentebesturen in het oosten van het land zijn geschokt. Ze noemen de overschrijding van het wettelijke plafond voor het vervoer van gevaarlijke stoffen "onacceptabel''. Nu al is duidelijk dat het aantal ritten in 2016 verder stijgt als staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur niet meteen ingrijpt.

Dat schrijven de overheden dinsdag in een brief aan Dijksma. Uit cijfers die Dijksma recent aan de Kamer stuurde, blijkt dat ook het gewone goederenvervoer per spoor veel meer stijgt dan verwacht. Tot 2030 zouden er zo'n tien treinen per etmaal rijden, maar het zijn er nu al dertig tot veertig per dag.

In 2015 reden er 3006 ketelwagens met brandbaar gas over de IJssel- en de Twentelijn. Dat is veel meer dan het tienvoudige van het afgesproken aantal dat qua risico aanvaardbaar is, aldus de overheden. Oost-Nederland wil "onmiddellijke actie'' van Dijksma. Verder willen ze zo snel mogelijk een miljoen euro om geluidsmaatregelen te kunnen nemen tegen het sterk stijgende aantal rammelende goederentreinen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions