Clicky


Tientallen vluchten Lufthansa op Schiphol geschrapt

Tientallen vluchten Lufthansa op Schiphol geschrapt
22-04-2013 12:22 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum/AP) - Door een staking bij Lufthansa zijn maandag alle 32 vluchten van de luchtvaartmaatschappij van en naar Schiphol geannuleerd. In totaal gaan ruim 1600 vluchten van de grootste Duitse vliegmaatschappij niet door.

Volgens Schiphol vliegen dagelijks enkele duizenden passagiers van Lufthansa van of naar Schiphol. Voor hen is in de meeste gevallen een andere vlucht, of andere oplossing gevonden, meldt Schiphol. Lufthansa vliegt vanaf Schiphol naar München, Frankfurt en Hamburg.

De Duitse vakbond Verdi kondigde de 'waarschuwingsstaking' vrijdag aan. Lufthansa wees de eis voor 5,2 procent meer loon en baangarantie eerder van de hand. De maatschappij moet kosten besparen vanwege de hoge brandstofprijzen en de hevige concurrentie van lowbudgetmaatschappijen en grote maatschappijen uit het Midden-Oosten, zoals Emirates, Qatar Airways en Etihad Airways.


Een woordvoerder van Verdi zei tegen televisiezender n-tv dat er 'geen andere mogelijkheid was', dan een staking om het management van Lufthansa onder druk te zetten. De bond verwijt Lufthansa onder meer de plannen om 1600 banen te schrappen.

Lufthansa stelt op zijn beurt dat Verdi de staking gebruikt om zijn positie in vakbondsland te verstevigen. Verdi is de grootste vakbond in de dienstensector, maar kleine, assertieve vakbonden winnen de laatste tijd terrein. De luchtvaartmaatschappij noemt de staking tegen televisiezender ARD 'compleet excessief'. Honderdvijftigduizend passagiers zouden last hebben van de staking.