Clicky


 


'Onterechte boetes kilometerheffing België door fout Satellic'

'Onterechte boetes kilometerheffing België door fout Satellic'
30-05-2016 18:48 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest stuurde de afgelopen weken honderden boetes voor de kilometerheffing naar bedrijven. Onterecht: de bedrijven volgden de regels, het gaat om fouten in het controlesysteem van Satellic, het bedrijf dat het kilometerheffingssysteem beheert. Comeos Brussel klaagt de hoge kosten en de administratieve lasten van deze boetes aan. Comeos is de vertegenwoordiger van de handel en diensten in België.

“Sinds april is er in Brussel, net zoals in Vlaanderen en Wallonië, een kilometerheffing voor vrachtwagens. Elke vrachtwagen is daarvoor uitgerust met een On Board Unit (OBU) van Satellic, die de verplaatsingen registreert. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel kilometerheffing er betaald moet worden”, zegt Charles Petit, Head van Comeos Brussel.

“Als er fraude wordt vastgesteld, bijvoorbeeld wanneer de OBU niet is ingeschakeld, verstuurt Satellic automatisch een boete via het Brusselse Gewest.”

On board unit defect, toch een boete

“De afgelopen weken ontvingen bedrijven honderden boetes van het Brusselse Gewest. Onterecht: de fout ligt bij het controlesysteem van Satellic en bij de belastingadministratie van het gewest”, stelt Petit.

“Satellic wordt bijvoorbeeld automatisch op de hoogte gesteld wanneer een OBU defect is. Zij laten het bedrijf in kwestie weten dat ze 24 uur de tijd hebben om de unit te vervangen. Maar als de vrachtwagen in de tussentijd gecontroleerd wordt, krijgt het bedrijf toch een boete, of zelfs meerdere boetes, omdat de unit niet werkt. Bedrijven ontvingen ook boetes voor vrachtwagens waarvan de OBU perfect functioneerde en waarvoor zij de kilometerheffing al betaald hadden. Dat er zoveel onterechte boetes verstuurd worden, betekent tevens dat er een serieus screeningsprobleem is bij Brussel Fiscaliteit, de Brusselse belastingadministratie. ”

Geen boetes meer tot systeem correct werkt

“Dit is onaanvaardbaar: elke boete kost €1.000 en moet binnen de 15 dagen betaald worden. Bedrijven kreunen zo al onder administratieve lasten en de kosten van deze boetes lopen snel hoog op. Bezwaar indienen kost ook tijd. Bovendien is Brussel het enige gewest dat al boetes voor de kilometerheffing int. Wij vragen aan het Brusselse Gewest om geen boetes meer te versturen tot het systeem correct werkt, en om de bedrijven die schade leden door deze fouten een korting aan te bieden”, besluit Petit. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats