Transport Online - Spoorstaking België gaat door

Spoorstaking België gaat door

Spoorstaking België gaat door
30-05-2016 16:53 | Stakingen | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De staking die het treinverkeer in Wallonië en delen van Vlaanderen platlegt is nog niet ten einde. De vakbonden legden maandag een voorstel van de directie voor aan hun achterban, maar dat viel niet in goede aarde. Voor woensdagochtend is nieuw overleg belegd.

De spoorbedrijven zijn het zat en stellen de stakers sancties in het vooruitzicht. Waar die uit bestaan is nog onduidelijk.

Het spoorwegpersoneel legde woensdag spontaan het werk neer uit onvrede over een besluit waardoor ze minder compensatiedagen krijgen. De staking treft vooral reizigers in Waals-België, maar ook in Vlaanderen vallen veel treinen uit. Reizigersverenigingen zijn woedend.

"Duizenden spoorlui maken duidelijk dat ze er genoeg van hebben, maar de directie begrijpt de omvang van de beweging niet", aldus de Franstalige vleugel van de socialistische vakbond. Minister van Mobiliteit François Bellot noemde de staking eerder onbegrijpelijk en riep op de actie af te breken.

Een vakbondsactie bij de openbare diensten zorgt daarnaast voor forse overlast bij het internationale treinverkeer. De laatste twee intercity's tussen Amsterdam naar Brussel vervallen maandagavond. Dinsdag rijden er helemaal geen intercity's en stoptreinen tussen de twee hoofdsteden, maar de Thalys rijdt wel volgens de dienstregeling. Het treinverkeer naar Parijs en Duitsland wordt ook getroffen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen