Clicky


Belgische politie: tachograaffraude steeds lastiger op te sporen

Belgische politie: tachograaffraude steeds lastiger op te sporen
30-05-2016 16:34 | Overtredingen | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De poltie heeft vorig jaar in België 1.519 gevallen van tachograaffraude vastgesteld. Een jaar eerder waren dat er nog 1.637, maar de fraude betreft steeds vaker elektronische systemen die in de vrachtwagen ingebouwd worden, en het wordt steeds moeilijker ze op te sporen.

Fraude met de traditionele magneet, waarbij een magneet op de impulsgever van de tachograaf geplaatst wordt en er rusttijd geregistreerd wordt tijdens het rijden, neemt steeds verder af. Maar dat maakt ook dat fraudeurs hun weg zoeken naar andere middelen.

Zo stelt de politie steeds meer fraudegevallen vast met elektronische systemen die in de vrachtwagen ingebouwd worden. Die zijn veel moeilijker op te sporen en zorgen ervoor dat controles meer tijd in beslag nemen. Een normale controle neemt zo al gauw ongeveer een half uur tijd in beslag, of 45 minuten tot een uur wanneer er inbreuken vastgesteld worden. Wanneer een frauduleus elektronisch systeem ontdekt wordt, is de politie al snel een halve dag tot een dag zoet met de overtreder.

De boetes voor overtreders zijn hoog en variëren van 2.640 euro tot 5.500 euro. Een voertuig met 'sjoemelsoftware' wordt bovendien door de politie geïmmobiliseerd tot het weer reglementair gemaakt is. Alle kosten daarvoor zijn ook voor rekening van de overtreder.

De top 5 van nationaliteiten van de overtreders bestond vorig jaar respectievelijk uit België, Roemenië, Polen, Bulgarije en Nederland. Al kan het zo zijn dat er ook buitenlandse chauffeurs voor Belgische firma's rijden.