Transport Online - 'Recordboetes voor Europese vrachtwagenbouwers'

'Recordboetes voor Europese vrachtwagenbouwers'

'Recordboetes voor Europese vrachtwagenbouwers'
30-05-2016 08:36 | Financieel | auteur ANP

LONDEN - Europese vrachtwagenbouwers, waaronder DAF, staan torenhoge boetes te wachten. Volgens de Financial Times zullen de geldstraffen voor kartelvorming, die Brussel binnen een paar weken oplegt, de hoogste zijn uit de geschiedenis van de EU.

De fabrikanten zouden verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Ook spanden ze samen om de invoer van nieuwe apparatuur die de uitstoot van hun trucks meet te vertragen. Het kartel zou hebben bestaan uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN.

De Europese Commissie begon enkele jaren geleden al een onderzoek naar de truckproducenten. Als blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij een boete krijgen, die kunnen oplopen tot maximaal 10 procent van de jaaromzet.

De krant Financial Times rekende voor dat het maximale boetebedrag in totaal op 10,7 miljard euro kan uitkomen. De boetes die worden opgelegd zullen daarmee de huidige recordboetes van 1,4 miljard euro die in 2012 aan televisiemakers werden uitgedeeld overstijgen.

Paccar, het moederbedrijf van de Nederlandse truckfabrikant DAF, zette eerder al honderden miljoenen opzij voor een mogelijke kartelboete. Ook de andere vrachtwagenmakers, op Volkswagendochter Scania na, hebben al miljoenen gereserveerd. Klokkenluider MAN zou mogelijk onder een boete uit kunnen komen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,288

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions