Transport Online - ChristenUnie wil snel opheldering over hacken van vliegtuigen

ChristenUnie wil snel opheldering over hacken van vliegtuigen

ChristenUnie wil snel opheldering over hacken van vliegtuigen
16-04-2013 12:12 | Algemeen | auteur de redactie
BRUSSEL - Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil snel opheldering van de Europese Commissie over het bericht dat er smartphoneapplicaties zijn gemaakt waarmee een hacker de controle over vliegtuigsystemen kan overnemen. Afgelopen weekend werd de applicatie gepresenteerd tijdens de Hack-in-the-box conferentie in Amsterdam. "Als een goed functionerende applicatie in de verkeerde handen van een terrorist valt, zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom heb ik met spoed vragen aan Eurocommissaris Kallas van Transport gesteld", aldus Van Dalen.


De Europarlementariër, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het EP, wil weten of de gepresenteerde applicatie in de praktijk een vliegtuig kan overnemen: "Tijdens de conferentie liet de ontwikkelaar virtuele vliegtuigen neerstorten. Ik wil van de Europese Commissie weten of zo'n applicatie in werkelijkheid ook vliegtuigen kan laten neerstorten, of dat in de praktijk vliegtuigsystemen geavanceerder en beter beveiligd zijn."

Ook moet volgens Van Dalen duidelijk worden hoe de Europese Commissie deze terroristische dreiging gaat bestrijden: "De digitale wereld biedt allerlei fantastische mogelijkheden, maar mensen die kwaad willen kunnen er ook misbruik van maken. De ontwikkelaar van de applicatie presenteerde afgelopen weekend duidelijk dat die dreiging reëel is. De Europese Commissie moet daarom vooroplopen in deze technologische ontwikkelingen. Het Europees luchtvaartagentschap EASA is zelfs speciaal opgericht om een veilige luchtvaartsector te ontwikkelen. De tijd van vloeistoffen in een plastic zakje ligt echt achter ons!"

Daarnaast wil Van Dalen weten of ook andere vormen van vervoer met deze dreiging te maken hebben. Ook de zeevaart en het spoor maken gebruik van allerlei soorten communicatiesystemen. "We moeten ons in deze discussie niet blind staren op de luchtvaart. Ook met een schip of een trein kan een terrorist grote schade aanrichten. De communicatiesystemen van andere vormen van vervoer moeten daarom ook scherp beveiligd worden", aldus Van Dalen.

Inmiddels heeft ook de Vereniging van Nederlandse Vliegeniers bij monde van voorzitter Evert van Zwol laten weten dat er op korte termijn een oplossing voor de dreiging moet worden gevonden. Hij wil snel van bouwers horen of de dreiging reëel is en welke maatregelen daarvoor genomen moeten worden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions