Clicky


FNV sommeert TVM te stoppen met 'cameraproef' in vrachtwagens

FNV sommeert TVM te stoppen met 'cameraproef' in vrachtwagens [+video]
26-05-2016 17:00 | Transport | auteur Redactie [FE]

HOOGEVEEN - FNV Transport en Logistiek heeft TVM gesommeerd om onmiddellijk te stoppen met het installeren van eyetrackers en dashboardcamera’s in vrachtwagencabines. Volgens de bond overtreedt TVM de privacywetgeving.

"Als TVM deze sommatie negeert, zullen wij een juridische procedure starten tegen TVM. Ook deelnemende werkgevers kunnen een procedure tegemoet zien", zegt Egon Groen van FNV Transport en Logistiek.

FNV: 'Bestrijdt de oorzaken'

FNV hecht een groot belang aan verkeersveiligheid, maar is tegenstander van de proef van TVM. Groen: "Het is symptoombestrijding in plaats van dat het de oorzaken aanpakt. De afgelopen jaren is er al veelvuldig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vrachtwagenongelukken. Alhoewel ieder incident op zichzelf staat en steeds apart onderzocht moet worden, blijkt uit die onderzoeken dat vaak dezelfde achterliggende oorzaken een rol spelen, zoals vermoeidheid, afleiding en het gedrag van medeweggebruikers. TVM spant met zijn proef het paard achter de wagen. Het bestrijdt symptomen zoals dichtvallende ogen, in plaats van dat het iets aan de oorzaken doet, zoals vermoeidheid."

Ook vreest de bond dat de gegevens later alsnog tegen de chauffeurs gebruikt zullen worden. Groen: "Te vaak is er in deze sector sprake van een afrekencultuur. Er is een reëel risico dat de chauffeur wordt afgerekend op basis van de gegevens die deze apparatuur genereert.”

Er is volgens de FNV geen rechtvaardiging te vinden om deze apparatuur in vrachtwagencabines in te bouwen, terwijl daarmee wel de privacy van chauffeurs geschonden wordt.

TVM wil aan tafel met vakbonden

"Graag willen we aan tafel met de bonden om in een open dialoog tot overeenstemming te komen. Wat betreft overtreden van de privacy wetgeving verwijzen we graag naar de uitspraak van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu die meent dat onze pilot wat betreft privacy aan de zorgvuldigheidseisen voldoet", laat Jaap Stalenburg, woordvoerder TVM, desgevraagd aan Transport Online weten. 

"Samen met de chauffeurs en hun vakbondsorganisaties willen we zorgvuldig de proef evalueren en waar nodig aanpassen. Veiligheid en privacy moeten hand in hand kunnen gaan.”

FNV haalt vrijdag handtekeningen op bij Koeriersdienst Zwolle

FNV Transport en Logistiek heeft diverse keren de mening van vrachtwagenchauffeurs gevraagd. Het overgrote deel van chauffeurs van de bedrijven die deelnemen aan de TVM proef tekenden de petitie van de FNV tegen de installatie van de eyetrackers en andere camera’s. Groen: 'Vrijdag gaan we weer verder met handtekeningen ophalen bij een deelnemend bedrijf, ditmaal bij transportbedrijf Koeriersdienst Zwolle.