Clicky


Oproep aan Dijsselbloem om Amerikaanse dochter Schiphol

Oproep aan Dijsselbloem om Amerikaanse dochter Schiphol
10-04-2013 10:41 | Algemeen | auteur de redactie
FNV Bondgenoten roept minister Dijsselbloem van Financiën op om Schiphol aan te spreken op de omstandigheden waaronder beveiligers op vliegveld JFK in New York hun werk moeten doen. Schiphol heeft namelijk zeggenschap over Terminal 4 van de Amerikaanse luchthaven.

De beveiligers van Terminal 4 werken voor arbeidsvoorwaarden die ver onder het niveau liggen dan we in Nederland zijn gewend. Zo krijgen ze bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering, worden ze bij ziekte niet doorbetaald en is het salaris onvoldoende voor de onderhoud van hun gezin. Wie er over klaagt, kan rekenen op intimidatie door de leidinggevende of zijn baan verliezen.

Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden dusdanig dat de beveiligers hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren. Slechte opleidingen, niet-werkende apparatuur en te weinig tijd om het werk goed te doen. Dat betekent dat vliegtuigen die vanaf Terminal 4 vertrekken (en naar Nederland vliegen) niet afdoende gecontroleerd zijn op veiligheidsaspecten.

"Als aandeelhouder heeft u aangegeven dat u het belangrijk vindt dat bedrijven die eigendom zijn van de overheid, op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen", schrijft Mari Martens van FNV Bondgenoten daarom in een brief aan Dijsselbloem.

"Schiphol onderstreept zelf ook het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We gaan ervan uit dat deze verantwoordelijkheid zich niet beperkt tot de werknemers die rechtstreeks bij Schiphol in dienst zijn, maar ook betrekking heeft op werknemers waarvoor Schiphol indirect verantwoordelijkheid draagt (bijvoorbeeld via dochterondernemingen en uitbestedingscontracten). Wij stellen het zeer op prijs als u met Schiphol wilt bespreken hoe de problemen in Terminal 4, in samenspraak met werknemersorganisatie SEIU 32BJ, tot een oplossing kunnen worden gebracht."

FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.