Clicky


 


'Zzp’ers dupe van gebrekkige info fiscus'

'Zzp’ers dupe van gebrekkige info fiscus'
25-05-2016 11:42 | Algemeen | auteur ANP

WOERDEN - Zelfstandigen worden het slachtoffer van slechte voorlichting door de Belastingdienst. Dat vindt Zelfstandigen Bouw. Volgens de vakbond die zelfstandigen in de bouw vertegenwoordigt, begrijpen veel bedrijven de nieuwe wet op de modelovereenkomst niet goed. Dat zou ertoe leiden dat zzp'ers minder worden ingehuurd.

Veel bedrijven in de bouw, maar ook in andere sectoren, vrezen volgens de bond dat ze achteraf loonheffing moeten betalen wanneer ze een zzp’er rechtstreeks inhuren. Commerciële intermediairs die geld verdienen aan de bemiddeling van zzp’ers zouden die angst voeden door onjuiste informatie te verspreiden.

"De Belastingdienst doet niets om die spookverhalen de wereld uit te helpen”, zegt voorzitter Charles Verhoef. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes houdt zich volgens hem niet aan zijn belofte om misleidende intermediairs op de vingers te tikken.

Dit jaar heeft de VAR-verklaring plaatsgemaakt voor modelovereenkomsten per sector. De nieuwe regeling moet schijnzelfstandigheid van zzp'ers die eigenlijk gewoon bij een bedrijf in dienst zijn tegengaan.

Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag geen gezagsverhouding zijn. In dat geval bestempelt de fiscus de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing betaald worden door het bedrijf.

Het probleem is volgens Verhoef dat onduidelijk is waar het geven van instructies ophoudt en een gezagsverhouding begint. Hij hoopt dat de staatssecretaris de aan het einde van het jaar geplande evaluatie van de nieuwe regeling naar voren schuift en daarmee duidelijkheid verschaft.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats