Clicky


Grote inval in Frans kantoor Google

Grote inval in Frans kantoor Google
24-05-2016 17:21 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - In het hoofdkwartier van Google in Frankrijk is dinsdag een grote inval gedaan. Naar schatting honderd rechercheurs zijn het pand in Parijs binnengegaan vanwege een onderzoek naar belastingontduiking, meldde de krant le Parisien.

De internetgigant Google zou op grote schaal inkomens voor de Franse belastingdienst verbergen. Het Franse ministerie van Financiën stelde eerder al dat Google in Frankrijk nog zeker circa 1,6 miljard euro belastingschuld heeft.

De argwaan van overheden tegenover grote wereldwijd actieve internetbedrijven groeit. Toezichthouders in Frankrijk gaan de dominante positie die techreuzen als Google, Facebook en Twitter op de online-advertentiemarkt hebben grondig onderzoeken. Daarmee volgt Frankrijk het voorbeeld van Duitsland, waar mededingingsautoriteiten eerder al een onderzoek instelden naar het opslaan van privégegevens.

Ook Parijs wil uitpluizen wat het belang van de techreuzen is bij het verzamelen en exploiteren van gegevens, waarmee uiteindelijk de concurrentieslag op de advertentiemarkt wordt aangegaan. De uitkomsten van het onderzoek moeten in de tweede helft van dit jaar worden gepubliceerd en kunnen leiden tot aanbevelingen voor nieuwe wetten of adviezen voor bedrijven om hun gedrag aan te passen.