Clicky


Column Verkeersrecht: De dood kan altijd in de buurt zijn

Column Verkeersrecht: De dood kan altijd in de buurt zijn
24-05-2016 10:33 | Transport Online | auteur Redactie [FE]

ZWAAGWESTEINDE - Chris Klomp is rechtbankverslaggever en volgt wekelijks rechtszaken. Op Transport Online staat hij regelmatig stil bij ernstige ongelukken met vrachtwagens. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk? En waar kijken rechters allemaal naar? Waargebeurde verhalen met echte hoofdpersonen die een inkijkje geven in het verkeersrecht.

Deze maand: De dood kan altijd in de buurt zijn.

Het zal u niet ontgaan zijn. Vrachtwagenchauffeurs komen na een ongeluk zelden tot nooit in de cel terecht. Een ongeluk blijft immers vaak een ongeluk. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Leggen rechters dan nooit een celstraf op? Jazeker wel.

Het is 24 mei 2014, in de buurt van Nijkerk. Op het scherm van de meldcentrale regent het berichten. Twee traumahelikopters stijgen op. Een zee aan zwaailichten snelt naar de A28. Het is chaos. Op een stuk snelweg waar werklieden aan de weg werken is het goed mis. Mensen zitten bekneld in hun auto en kermen van de pijn. Slachtoffers die niet gewond zijn worden in een naburig hotel opgevangen. Een vrachtwagenchauffeur wordt naar het ziekenhuis gebracht. De politie rijdt mee en houdt de man aan.

Lees hier de volledige column!