Transport Online - Bijna geen brandstof meer bij Franse benzinestations door blokkades [+foto's]

Bijna geen brandstof meer bij Franse benzinestations door blokkades

Bijna geen brandstof meer bij Franse benzinestations door blokkades [+foto's]
23-05-2016 10:14 | Buitenland | auteur ANP | Transport Online

PARIJS - Het wordt steeds moeilijker te tanken in het noordwesten van Frankrijk. De benzinestations krijgen bijna geen brandstof meer aangeleverd vanwege blokkades van grote olieraffinaderijen. Die blokkades zijn al enige dagen gaande. De vakbonden hebben ertoe opgeroepen vanwege de nieuwe arbeidswetgeving van de regering.

Transportminister Alain Vidalies vertelde zondag op radiozender Europe1 dat 820 van de 11.500 benzinestations volledig uitverkocht zijn. Nog eens 800 stations moeten voor ten minste één type brandstof 'nee' verkopen.

In Normandië en Bretagne hebben weinig pompen nog brandstof in voorraad. Daar staan lange rijen wachtenden. Automobilisten die door het noordwesten van Frankrijk willen rijden, moeten rekening houden met gesloten pompen. Ook aan de Côte d'Azur en in de Vogezen wordt het in toenemende mate moeilijk even te gaan tanken.

Premier Manuel Valls, op bezoek in Israël, zei zondag desondanks dat "de situatie volledig onder controle is''. Blokkades bij raffinaderijen en brandstofdepots worden volgens hem de komende uren en dagen opgeheven. "We hebben in elk geval de reserves om met deze blokkades om te gaan'', aldus Valls.

De acties moeten de regering van president Hollande dwingen om maatregelen terug te draaien die het werkgevers onder meer mogelijk maken werknemers gemakkelijker te ontslaan. Door de maatregelen mag er lagere uitbetaling van overuren plaatsvinden. De bonden zijn woedend, maar Hollande betoogt dat de maatregelen meer werkgelegenheid tot gevolg hebben.

Ook de wegblokkades gaan onerveminderd voort en daarnaast worden door de vakbonden ook blokkades van de Franse havens aangekondigd.

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zouden maar weinig last van de brandstofschaarste hebben. Dat liet brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) maandag desgevraagd weten.

Benzinestations in het noordwesten van Frankrijk krijgen bijna geen brandstof meer aangeleverd vanwege blokkades van grote olieraffinaderijen. Volgens TLN kunnen Nederlandse chauffeurs dat probleem echter redelijk eenvoudig omzeilen door te tanken in Nederland of België. "Het gaat om een betrekkelijk klein gebied'', zei een woordvoerster van de organisatie.

TLN is wel ontstemd over de lange duur van de blokkades. De belangenbehartiger van transporteurs wijst er daarbij op dat het dagen duurt voordat blokkades in Europa door overheden kunnen worden verboden. "Dat is niet van deze tijd. Dat moet binnen 24 uur mogelijk zijn'', aldus de organisatie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions