Transport Online - Opwinding rond komst JSF in Leeuwarden

Opwinding rond komst JSF in Leeuwarden

Opwinding rond komst JSF in Leeuwarden
21-05-2016 10:11 | Algemeen | auteur ANP

LEEUWARDEN - De komst van de Joint Strike Fighter (JSF of F-35) naar Leeuwarden zorgt voor flink wat opwinding. Zowel de luchtmacht als spottersvereniging AGL verwacht maandag meer dan duizend spotters bij Vliegbasis Leeuwarden.

De JSF landt maandagavond en is daarmee voor het eerst buiten de VS te zien. "Bij grote oefeningen zijn gerust duizend spotters, maar dat aantal kan maandag wel eens worden verdubbeld”, zegt Joop de Groot, voorzitter van Aviation Group Leeuwarden (AGL), met 450 leden de grootste spottersvereniging van Nederland. "Ik werk zelf in Oss, maar heb een dag vrij genomen. Ik kijk er ontzettend naar uit”, zegt hij opgewonden.

Veel van de leden van AGL zullen aanwezig zijn bij de landing. "We hebben hier de primeur, dus ik denk dat spotters uit heel Europa naar Leeuwarden komen. Het wordt dringen, ook tijdens de testvluchten die de komende tijd worden uitgevoerd.”

Bij de luchtmacht wordt vol belangstelling uitgekeken naar de historische landing. "Iedereen is in rep en roer”, zegt woordvoerder Sidney Plankman. "Ook bij ons hebben veel medewerkers het toestel nog nooit gezien. Ze zijn nieuwsgierig naar waar ze op termijn mee gaan werken.”

Ook Plankman verwacht meer dan duizend spotters.Samen met de gemeente worden extra maatregelen genomen om het verkeer in goede banen te leiden. Ook zijn er extra patrouilles bij gebieden waar niemand mag komen.

Sinds bekend werd dat de JSF naar Leeuwarden komt, loopt het storm bij de hotels in Leeuwarden. De VVV kreeg tientallen mailtjes en telefoontjes. "Als we daar op af moeten gaan, dan wordt het de komende dagen druk bij de hotels”, zegt woordvoerster Tineke Louwenaar. "En tijdens de Luchtmachtdagen in juni is het vrijwel onmogelijk om nog een kamer te boeken.”

Het Hampshire Hotel Oranje Leeuwarden kreeg ook veel extra boekingen voor maandag. "Alles wat op de vliegbasis gebeurt, trekt belangstellenden uit binnen- en buitenland”, zegt woordvoerster Aagje Faber. "Tijdens de Luchtmachtdagen zijn we volgeboekt. De vliegbasis zorgt altijd al voor een enorme economische spin-off bij hotels en restaurants, maar de komst van de JSF maakt bijna een soort van gekte los.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,677
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions