ACM: paar grote webwinkels hebben veel macht

ACM: paar grote webwinkels hebben veel macht
20-05-2016 11:38 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Een klein aantal grote webwinkels heeft een machtige positie op de Nederlandse pakketmarkt. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een verkenning van de markt, die door de toenemende populariteit van onlinewinkelen sterk groeit.

Bezorgbedrijven, waarvan PostNL en DHL de grootste zijn, leverden vorig jaar in totaal 208 miljoen pakjes af bij consumenten, ruim 11 procent meer dan in 2014. Het grensoverschrijdende pakketvervoer van en naar Nederland groeide zelfs met 12,7 procent, tot 92 miljoen stuks.

Die sterke groei stelt bezorgers in staat hun dienstverlening uit te breiden. Zo hebben alle koeriersbedrijven plannen om hun netwerk van servicepunten te vergroten. Ook de mogelijkheden voor bezorging in het weekeinde, of op de dag van bestelling, nemen toe.

Daarvan profiteren evenwel vooral de grote webshops, die zeer veel pakketten versturen. Zij hebben een sterke inkooppositie ten opzichte van de koeriersbedrijven en kunnen daardoor meer eisen stellen, aldus ACM.

"Grote verzenders betalen de pakketvervoerders lagere tarieven en kunnen eerder nieuwe dienstverlening bieden dan kleine webwinkels'', zei bestuurder Henk Don van ACM. De toezichthouder wil weten of aanpassing van het toezicht nodig is en nodigt marktspelers uit te reageren op de bevindingen.

Een pakketvervoerder ontving vorig jaar in doorsnee 4,23 euro per afgeleverd pakje. Dat is 30 cent minder dan in 2012, een daling van 6,7 procent. De vergoeding voor pakjes die de grens over gaan, daalde in diezelfde periode met ruim een vijfde tot gemiddeld 8,15 euro per stuk.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden