Transport Online - Groen licht voor benoemingen bij AF-KLM

Groen licht voor benoemingen bij AF-KLM

Groen licht voor benoemingen bij AF-KLM
19-05-2016 19:19 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

PARIJS - De aandeelhouders van Air France-KLM hebben donderdag ingestemd met de aanstelling van drie nieuwe bestuursleden, onder wie Hans Smits en Alex Wynaendts. Zij krijgen een toezichthoudende rol bij de luchtvaartgroep. Over de aanstaande benoeming van Jean-Marc Janaillac als nieuwe topman werden de aandeelhouders niet geraadpleegd.

Smits is president-commissaris bij KLM en was daarvoor onder meer bestuursvoorzitter van Schiphol, Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam. Wynaendts is topman van verzekeraar Aegon. De derde nieuwe commissaris is de Française Anne-Marie Couderc. Het drietal neemt de plaatsen in van voormalig KLM-topman Leo van Wijk, Kees van Lede en Jean-François Dehecq.

Couderc kreeg tijdens de aandeelhoudersvergadering nog wel wat lastige vragen voor haar kiezen, vooral over de vele bijbanen die zij erop na houdt. Ze nam zelf de microfoon ter hand om de critici van repliek te dienen en kon uiteindelijk rekenen op de steun van de overgrote meerderheid van de aandeelhouders.

Ook Wynaendts, die in Parijs gestudeerd heeft en zich in een filmpje in onberispelijk Frans presenteerde, kreeg ruim 98 procent van de aanwezige aandeelhouders achter zich. De benoeming van Smits stuitte op wat meer weerstand, al stemden nog altijd vier op de vijf voor zijn benoeming.

Vorig jaar al werd aangekondigd dat Smits een plek aan de bestuurstafel zou krijgen. De verhoudingen tussen KLM en het moederconcern waren flink verzuurd door aanhoudende pogingen om meer zeggenschap over onder meer het kasgeld van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij naar Parijs te halen. De aanstelling van Smits moet helpen de plooien glad te strijken.

Het was de laatste aandeelhoudersvergadering onder leiding van Alexandre de Juniac. Hij vertrekt eind juli naar brancheorganisatie IATA. De scheidende topman verzekerde de aandeelhouders dat hij de luchtvaartgroep in zeer capabele handen achterlaat.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,320

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions