Clicky


'Dieselbusjes veel viezer dan gedacht'

'Dieselbusjes veel viezer dan gedacht'
19-05-2016 10:11 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Bestelbusjes stoten veel meer schadelijke stoffen uit dan aangenomen. De uitstoot van stikstofoxide ligt gemiddeld zes keer hoger dan de limiet voorschrijft, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau TNO. Van twaalf geteste busjes bleef er slechts één onder die limiet.

De overschrijdingen van de norm zijn zeer fors. Gemiddeld stoten de geteste busjes 1600 milligram stikstofoxide per kilometer uit, terwijl de limiet op 280 milligram is gesteld. TNO testte de busjes op de openbare weg en volgde daarbij een standaardroute met meetapparatuur om de realiteit na te bootsen. Bij Europese toelatingstesten staat de auto op een rollerbank in een laboratorium. In Nederland rijden zo'n 277.000 bedrijfswagens tot 3500 kilo rond.

TNO onderzocht de meest populaire bestelbussen, waaronder de Volkswagen Transporter, Ford Transit, Opel Vivaro, Renault Traffic en Mercedes Sprinter. Uit de praktijkmetingen blijkt dat de Opel Vivaro met 2117 milligram stikstofoxide, de hoogste uitstoot heeft. Ook de Renault Traffic (1967) en de Iveco Daily (1841) hebben een hoge uitstoot. Alleen een bepaald type Sprinter van Mercedes (175 milligram) blijft binnen de normen.