Clicky


Grondpersoneel overhandigt 'Gouden Retourticket' aan KLM

Grondpersoneel overhandigt 'Gouden Retourticket' aan KLM
18-05-2016 16:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Donderdag 19 mei om 15.00 uur organiseert FNV Luchtvaart samen met andere vakbonden een protestbijeenkomst bij het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen. Circa 500 medewerkers van KLM Grondpersoneel eisen persoonlijk dat KLM haar cao-voorstellen intrekt. Om deze eis kracht bij te zetten wordt het ‘Gouden Retourticket’ overhandigd aan Aart Slagt, senior vice president Human Resources bij KLM.

Walter van der Vlies, teamleider platform KLM en FNV-kaderlid: "Wij leveren al jarenlang in. KLM heeft dankzij onze bijdrage winst gemaakt. Aan de top krijgen ze wel de bonussen, maar van ons wordt verwacht dat we moeten inleveren. Dat gaan we dus niet meer doen."

KLM wil cao met verslechteringen

Op vrijdag 29 april 2016 presenteerde KLM haar voorstellen voor de cao grondpersoneel 2016-2017: geen loonsverhoging, toekomstige pensioenrisico’s komen volledig voor rekening van werknemers, minder vrije dagen. Daarnaast wil KLM dat duizenden vaste banen in lage uitvoerende functies bij platform, bagagekelder, passenger services en cargo worden ingeruild voor uitzendbanen. De huidige cao voor het grondpersoneel loopt op 30 juni aanstaande af en geldt voor circa 16.000 medewerkers.

Schiphol veroorzaakt race-to-the-bottom

"KLM kiest voor een race-to-the-bottom", stelt Jan van den Brink van FNV Luchtvaart.

"Die race veroorzaakt Schiphol door low cost carriers en carriers uit het Midden-Oosten te stimuleren om naar Schiphol te komen omdat dit goed is voor de concurrentie. Maar de Midden-Oosten carriers ontvangen enorme staatssteun en de low cost carriers treden de ILO-verdragen en mensenrechten met voeten. KLM kan deze race niet winnen en dat moet ze ook niet willen. Laat KLM blijven staan voor kwaliteit, zekerheid en veiligheid. We willen dat KLM een fatsoenlijke cao met ons afsluit en samen met ons de druk opvoert op Schiphol en de overheid om te komen tot een gelijk speelveld."

Ook beveiligers op Schiphol de dupe

Niet alleen het grondpersoneel van KLM ondervindt de negatieve gevolgen van deze race-to-the-bottom. Door toenemende concurrentie tussen beveiligingsbedrijven en het gedrag van opdrachtgever Schiphol is de werkdruk voor beveiligers de afgelopen jaren sterk toegenomen. Onderzoeken door TNO en FNV tonen klip en klaar aan dat dit ten koste gaat van de alertheid en dat maatregelen nu nodig zijn. Deze week voeren de beveiligers voor het eerst actie en houden zij op een nader te bepalen moment een korte werkonderbreking.