Clicky


Nautilus: 'Veiligheid gebruikers bruggen en sluizen Noord-Holland in gevaar'

Nautilus: 'Veiligheid gebruikers bruggen en sluizen Noord-Holland in gevaar'
18-05-2016 16:09 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - "De veiligheid van gebruikers van de vaarwegen en de bruggen in Noord-Holland  loopt ernstig gevaar als de provincie de bediening van de bruggen en sluizen gunt aan een uitzendbureau zonder specifieke maritieme kennis. Daarnaast staan hierdoor bijna 170 vaste banen op de tocht." Dat stelt Nautilus International, de vakbond voor maritiem personeel.

Maandagochtend 23 mei, 10.30 uur, overhandigen Nautilus en ODV werknemers de petitie ‘Houd Noord-Holland Veilig; met Vaste Banen’ aan GS en Provinciale Staten Noord-Holland. De overhandiging vindt plaats voorafgaand aan de Provinciale Staten vergadering in het Provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, Kleine Houtweg, Haarlem.

Nautilus executive officer Charley Ramdas: ‘De  provincie werkt nu samen met ODV Maritiem. Dit bedrijf levert brug- en sluiswachters.  Het gaat hier om goed opgeleide mensen die vaak een nautische achtergrond hebben als werkervaring. Er is fors geïnvesteerd in de opleiding van de brug- en sluiswachters. Het is ook niet zomaar een klus die je doet. Dat blijkt ook uit het feit dat er enkele doden zijn gevallen met brugincidenten. ODV is een partij die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.’

Nieuwe aanbesteding

Maar de werkzaamheden van de huidige brug- en sluiswachters staan op de tocht doordat deze binnenkort worden aanbesteed. Hiervoor zijn drie partijen in de race, waaronder een uitzendbureau. Ramdas: "Dit uitzendbureau werft ook onder mensen die totaal geen nautische achtergrond hebben. Deze mensen zouden snel worden ingewerkt. De provincie wil vooral puur op een economisch voordelige manier de diensten gaan uitbesteden. De veiligheid komt hiermee ernstig in gevaar."

Nautilus International is samen met twee andere vakbonden een cao aangegaan met ODV Maritiem. Een deel van hen heeft een vast dienstverband, maar een groot aantal heeft nog een tijdelijk dienstverband. Op grond van cao-afspraken zullen de tijdelijke dienstverbanden de komende tijd omgezet moeten worden naar vaste banen.

Provincie maalt niet om ketenbepaling

Ramdas: "De omzetting van tijdelijke banen naar vaste banen komt nu onder druk te staan. Bovendien maalt de Provincie kennelijk ook niet om de ketenbepaling, die juist bedoeld is om werknemers meer zekerheid te bieden bij het aangaan van flexibele arbeidsrelaties."

Verschillende insprekers van Nautilus en ODV betoogden maandagavond 9 mei tijdens de commissie mobiliteit en financiën op het provinciehuis dat de provincie zich sterk moet maken voor meer vaste banen en voor meer veiligheid. Dit leverde veel vragen van tal van fractieleden op.

Ramdas: "Dat was goed nieuws. Op 23 mei komt onze ingezonden brief aan Provinciale Staten, inzake de aanbesteding, ter behandeling in de Provinciale Staten vergadering. Daarom gaan wij voorafgaand aan deze vergadering onze petitie overhandigen. Veiligheid en Echte Banen staan voor ons centraal."