Clicky


Bonden pleiten voor overheidssteun Schiphol

Bonden pleiten voor overheidssteun Schiphol
18-05-2016 11:44 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De overheid moet ingrijpen om de concurrentiekracht van Schiphol te vergroten. Daarvoor pleiten alle acht vakbonden in de Nederlandse luchtvaart woensdag in een open brief aan de politiek. De belangen van reizigers, werknemers en luchtvaartmaatschappij KLM staan volgens de bonden onder druk.

De belangrijkste luchthaven van het land dreigt de slag te verliezen met door staatsgesubsidieerde vliegmaatschappijen uit het Midden-Oosten. Door de "oneerlijke concurrentie" van die maatschappijen wordt de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven ernstig bedreigd, stellen de bonden. Ook de opmars van budgetmaatschappijen zou schadelijk zijn.

Het kabinet presenteerde eind vorige maand een actieplan voor Schiphol, maar dat gaat voor de bonden niet ver genoeg. Ze stellen een tiental aanvullende maatregelen voor, waaronder verlaging van het dividenddoel van Schiphol, waardoor geld overblijft voor verbetering van de dienstverlening. Ook zou de overheid op moeten draaien voor een groter deel van de beveiligingskosten.