Clicky


SP: Voorstel Europese Commissie perkt rechten luchtvaartpassagiers in

SP: Voorstel Europese Commissie perkt rechten luchtvaartpassagiers in
13-03-2013 16:56 | Burgerluchtvaart | auteur de redactie
BRUSSEL - De Europese Commissie heeft vandaag haar nieuwe plannen voor de rechten van luchtvaartpassagiers bij onder meer vertraging gepresenteerd. De nieuwe plannen betekenen een forse inperking van de rechten die luchtvaartpassagiers nu via de rechter kunnen opeisen.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong: "Als je langer dan drie dagen strandt of minder dan 250 kilometer vliegt is een luchtvaartmaatschappij volgens de nieuwe voorstellen niet meer aansprakelijk. Dat kan voor gestrande luchtvaartreizigers grote problemen en torenhoge kosten opleveren."

De voorstellen beperken ook op andere punten de rechten van luchtvaartpassagiers. De Jong: "Eerder kregen reizigers het recht op financiële compensatie bij een vertraging van meer dan drie uur. Nu stelt de Commissie voor om dit te beperken tot vijf uur vertraging bij korte vluchten (tot 3500km), negen uur bij langere vluchten binnen de EU en bij vluchten tot 6000km buiten de EU, en twaalf uur bij de overige lange vluchten. Hiermee wordt het aantal claims enorm teruggebracht: een opsteker voor de luchtvaartbedrijven, maar een flinke achteruitgang voor de passagier."

Het Europese Hof van Justitie heeft de afgelopen jaren consequent passagiers in het gelijk gesteld bij conflicten met luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor zijn de kosten voor luchtvaartmaatschappijen opgelopen, een argument waar de Europese Commissie gevoelig voor is zo blijkt uit de toelichting bij de plannen door de Europese Commissie.

De Jong: "Daarnaast werken luchtvaartmaatschappijen nu al de passagiers flink tegen als ze van hun rechten gebruik willen maken. In plaats van te kiezen voor betere handhaving van de bestaande regels denkt de Commissie dat door de rechten van passagiers te verminderen, de situatie zal verbeteren. Dat is 'wishful thinking', gelet op de scherpe concurrentiestrijd in de luchtvaart."