Transport Online - Inspectie Leefomgeving en Transport legt Vos Transport boetes op

Inspectie Leefomgeving en Transport legt Vos Transport boetes op

Inspectie Leefomgeving en Transport legt Vos Transport boetes op
17-05-2016 13:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vandaag geoordeeld dat de FNV niet aannemelijk heeft gemaakt dat transportbedrijf Vos uit Deventer de cao overtreedt. De Inspectie Leefomgeving en Transport oordeelt anders en legt het bedrijf en de directie persoonlijk boetes op voor het verdoezelen van rij- en rusttijden en het illegaal te werk stellen van buitenlandse chauffeurs.

Dit blijkt uit de inspectie- en boeterapporten die de FNV inmiddels heeft ontvangen van het Openbaar Ministerie, maar die niet meer konden worden meegenomen in de al lopende procedure.

Edwin Atema van FNV - VNB: "We zijn blij dat de inspectie onderzoek heeft gedaan en boetes oplegt. Als wij dit rapport eerder hadden gehad, was het voor de rechter ook duidelijker geweest. Vos laat Litouwse en Roemeense chauffeurs voor haar Nederlandse bedrijf werken voor lonen uit het Oosten. Chauffeurs maken soms extreem lange werkdagen, bivakkeren weken in hun cabines en krijgen een kilometer bonus."

Inspectie legt bedrijf én directie boetes op

In de door de inspectie gecontroleerde maand werd maar liefst 1.000 werkdagen gereden zonder dat de rij- en rusttijden geregistreerd werden. Over de wel geregistreerde dagen werden 200 overtredingen geconstateerd. Ook wordt de Nederlandse directeur Menheere beboet omdat Roemeense chauffeurs betaald kregen per afgelegde kilometer en dat er door een chauffeur met zijn persoonlijke chauffeurskaart gereden was zonder administratie te voeren.

Directeur Vos wordt aangesproken op het ‘verdoezelen’ van rij- en rusttijdenadministratie. Daarnaast is tegen Vos proces verbaal opgemaakt voor het illegaal te werk stellen van buitenlandse chauffeurs bij de Nederlandse onderneming. De inspectie concludeert dat Vos geen medewerking heeft verleend om de gevorderde gegevens te overleggen, een onbetrouwbare rij- en rusttijdenregistratie voert en dat er een niet gepaste verwevenheid met de buitenlandse ondernemingen bestaat, meldt FNV.

FNV verliest kort geding tegen Vos

Eerder oordeelde de Rechtbank in Zwolle dat de zaak niet in kort-geding beoordeeld kan worden, maar dat de FNV een bodemprocedure moet voeren. Atema: "We hebben met het starten van de procedure tegen Vos een risico genomen dat een rechter over zaken als dit in kort geding geen oordeel durft te geven. Wij zijn blij dat de inspectie ons procesdossier heeft meegenomen in hun onderzoek en dat dat heeft geleid tot het opleggen van de boetes. We zien vandaag maar weer dat naleving van de cao niet van eén pilaar afhankelijk is."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions