Clicky


Daling werkgelegenheid baart FNV zorgen

Daling werkgelegenheid baart FNV zorgen
13-05-2016 11:39 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De lichte daling van de werkgelegenheid baart vakbond FNV zorgen. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts vrijdag in een reactie op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"Juist nu de economie aantrekt zouden werkgevers hun mensen in tijdelijke dienstverbanden meer en meer echte banen moeten aanbieden. In plaats daarvan daalt het aantal werknemers en stijgt het aandeel van zelfstandigen'', zo merkte hij op.

Heerts wees ook op de "dramatisch langdurige'' werkloosheid van ouderen. Het kabinet moet investeren in gerichte maatregelen en meer geld uittrekken voor begeleiding, zo riep hij op. "Ouderen worden ontslagen volgens het afspiegelingsbeginsel. Waarom zouden zij op die basis ook niet worden aangenomen?''

CNV-voorman Maurice Limmen wees ook op de daling van de banen voor werknemers terwijl het aantal banen voor zelfstandigen toeneemt. De onzekerheid op de arbeidsmarkt is volgens hem een rem op de groei. "De wildgroei aan onzekere arbeid in de vorm van zzp en tijdelijke contracten moet daarom stoppen. Juist om ervoor te zorgen dat de economische groei door blijft gaan, is het nodig dat werk weer meer zekerheid gaat bieden", aldus Limmen.