Clicky

 
Transport Online - FNV-achterban verwijst KLM cao-voorstellen naar de prullenbak

FNV-achterban verwijst KLM cao-voorstellen naar de prullenbak

FNV-achterban verwijst KLM cao-voorstellen naar de prullenbak
11-05-2016 11:50 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - Dinsdagavond hebben de kaderleden van FNV Luchtvaart de KLM-voorstellen voor een cao regelrecht naar de prullenbak verwezen. "We leveren niet meer in", was de reactie. Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart: "In een eerder stadium hebben wij al aangegeven dat deze voorstellen van tafel moeten. Deze ondubbelzinnige reactie van onze leden gaan we overbrengen aan KLM."

Investeren ten koste van personeel

De huidige cao voor het grondpersoneel loopt op 30 juni aanstaande af en geldt voor circa 16.000 medewerkers. Eind april presenteerde KLM haar voorstellen die enkel leiden tot verslechteringen. Zo wil de luchtvaartmaatschappij komen tot een productiviteitsstijging van 4% per jaar. Dit is nodig, zo stelt KLM, om te kunnen investeren. "Moeten wij dan de vliegtuigen gaan betalen?", reageerden de FNV-kaderleden.

Strijdvaardige leden

De stemming bij de FNV-leden is dusdanig dat er gisterenavond al afspraken zijn gemaakt over een eventueel actietraject. "We willen op alles voorbereid zijn. Als KLM bij haar standpunten blijft, dan zullen we niet schromen om tot actie over te gaan", aldus de strijdvaardige FNV-leden.

KLM maakt weer winst

Volgens Van den Brink is de situatie ook anders dan vorig jaar. KLM stond er toen slecht voor, maar 2015 was een goed jaar en KLM maakt winst. Zo ook in het eerste kwartaal van 2016. Het eerdere bezuinigingsprogramma begint duidelijk zijn vruchten af te werpen. Echter, KLM zit nog middenin een reorganisatie. Van den Brink: "Dit geeft veel onrust en onzekerheid over de eigen functie bij de medewerkers. Dus we gaan nu niet ook nog meewerken aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden."

Bonus directie is olie op het vuur

Het feit dat de directieleden allemaal grote bonussen krijgen, is extra olie op het vuur. "Onbegrijpelijk dat KLM verslechteringen voorstelt aan haar medewerkers, terwijl de directie zelf een bonus incasseert’, reageert Van den Brink. ‘Dat is onmogelijk uit te leggen of te rechtvaardigen."

Morgen, donderdag 12 mei, gaan de vakbonden overleggen over een gezamenlijke reactie naar KLM. De kans is groot dat de bonden dit keer één front zullen vormen. Aangezien er ook bij de andere vakbonden veel kritiek is op de voorstellen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,613

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions